Revoltător! Germania, la vânătoare de cetăţeni comunitari: „Dacă sunteţi săraci, plecaţi din ţara noastră”

Revoltător! Germania, la vânătoare de cetăţeni comunitari: „Dacă sunteţi săraci, plecaţi din ţara noastră”

În Germania Angelei Merkel bântuie circulare cu un totul alt ton. Iar destinatarii nu sunt doar refugiaţii războaielor africane, ci şi cetăţenii europeni. În scrisorile oficiale primite în ultimele săptămâni, se aduce la cunoştinţa cetăţenilor comunitari că „au libertatea de sejur pe teritoriul federal dacă dispun de protecţie sanitară şi de mijloace de subzistenţă suficiente”. Destinatarii, dacă se află în situaţia respectivă, sunt rugaţi să-şi găsească rapid un loc de muncă, sau să-şi facă bagajele şi să plece în ţările de origine. Timp-limită, 15 zile. Altfel se va aplica abschiebung (deportarea).

Unda de circulare ameninţătoare a trezit murmure printre toţi cetăţenii comunitari aflaţi în Germania, mai ales la cei tineri, generaţia atrasă de locurile de muncă mai bine plătite din locomotiva Europei. Pe de o parte iniţiativa are la bază o lege germană aprobată anul trecut, iar pe de alta pare ar fi în coliziune cu convenţiile Uniunii Europene, care au legiferat libera circulaţie a persoanelor.

Prin site-ul Cosmo, radio Köln a adunat mărturiile tinerilor europeni de diferite naţionalităţi, în unele situaţii femei gravide sau unele care abia născuseră. ''Mi-au comunicat că am 15 zile termen - având în vedere că abia puteam avea grijă de mine însămi - să-mi găsesc de lucru, altfel m-ar fi expulzat şi chiar mi-ar fi plătit călătoria mie şi copiilor dacă nu mi-aş fi putut permite'', spune o tânără italiancă.

Potrivit Cosmo, ''ameninţările de repatriere nu ţin cont de nicio situaţie'' şi au deocamdată o mai mare frecvenţă în Renania de Nord-Westfalia, dar implică practic toare landurile. ''Chestiunea gravă este că situaţia nu este analizată în mod singular, ci toţi primesc aceste scrisori şi nu e cale de scăpare'', comentează la radioul respectiv  un responsabil al unui patronat din Duseldorf.

Potrivit Il Giornale, legea din 2017 este controversată chiar de germani pentru că nu se aşteptau ca aceasta să însemne expulzări în masă. Iar pe o reţea de socializare se pot citi reacţii de acest gen: ''Pe arabii menţinuţi de către Stat, care fac copii pentru a avea beneficii pentru ei, de ce nu-i expulzează?  Trebuie să părăsim noi, europenii, Germania, pentru a face loc migranţilor africani, arabilor şi turcilor?''.