Germania intenționează să își reducă la jumătate ajutorul militar acordat pentru Ucraina, în pofida îngrijorărilor legate de posibila diminuare a sprijinului SUA pentru Kiev în cazul în care candidatul republican Donald Trump va reveni la Casa Albă.
Ajutorul german pentru Ucraina va fi redus la 4 miliarde de euro în 2025, de la aproximativ 8 miliarde de euro în 2024, potrivit unui proiect al bugetului pentru 2025 consultat de Reuters.
Influența lui Trump
Germania speră că Ucraina își va putea acoperi cea mai mare parte a nevoilor militare cu împrumuturile în valoare de 50 de miliarde de dolari provenite din veniturile activelor rusești înghețate, aprobate de Grupul celor Șapte, și că fondurile alocate pentru armament nu vor fi utilizate în totalitate. „Finanțarea Ucrainei este asigurată pentru viitorul previzibil datorită instrumentelor europene și împrumuturilor G7”, a declarat miercuri (17 iulie) ministrul german de finanțe, Christian Lindner, în cadrul unei conferințe de presă. Washingtonul a făcut presiuni pentru „încărcarea frontală” a împrumuturilor, pentru a oferi Ucrainei o sumă mai mare.
Clopotele de alarmă au sunat în Europa în această săptămână după ce Trump l-a ales drept candidat la funcția de vicepreședinte pe senatorul J.D. Vance, care se opune ajutorului militar pentru Ucraina și a avertizat că Europa va trebui să se bazeze mai puțin pe Statele Unite pentru apărarea continentului. Trump a stârnit critici vehemente din partea oficialilor occidentali pentru că a sugerat că nu va proteja țările care nu au reușit să îndeplinească obiectivele de cheltuieli pentru apărare ale alianței militare transatlantice și chiar ar încuraja Rusia să le atace. Germania a fost criticată pentru că a ratat în mod repetat obiectivul NATO de a cheltui 2% din producția sa economică pentru apărare.
Stocuri militare epuizate
Stocurile forțelor armate ale Germaniei, deja epuizate de decenii de investiții insuficiente, au fost reduse și mai mult de livrările de arme către Kiev. Până în prezent, Berlinul a donat Kievului trei unități de apărare antiaeriană Patriot, mai multe decât orice altă țară, ceea ce a redus numărul sistemelor Patriot din Germania la nouă. Coaliția fracționată din Germania, formată din social-democrați de stânga, liberali pro-business și Verzi ecologiști, a avut dificultăți în a respecta ținta de cheltuieli a NATO, din cauza normelor auto-impuse care limitează valoarea împrumuturilor de stat pe care le pot lua. Deși ajutorul militar pentru Ucraina va fi redus, Germania va respecta obiectivul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare în 2025, cu un total de 75,3 miliarde de euro.
Fond special pentru Ucraina
La câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina în 2022, cancelarul Olaf Scholz a anunțat un „Zeitenwende” (punct de cotitură istoric în germană) cu un fond special de 100 de miliarde de euro pentru a aduce armata la zi. Din acest fond special, vor fi alocate 22 miliarde de euro în plus pentru apărare, la care se vor adăuga 53,3 miliarde de euro din bugetul obișnuit, mai puțin decât cel solicitat de ministrul apărării, Boris Pistorius. Bugetul apărării va primi cu doar 1,3 miliarde de euro mai mult decât în 2024, cu mult sub cele 6,7 miliarde de euro solicitate de Pistorius.
Întrucât costurile operaționale anuale tot mai mari depășesc această creștere, Ministerul Apărării este nevoit să reducă comenzile de muniție pentru 2025 cu mai mult de jumătate, să reducă achizițiile cu 260 de milioane de euro și cercetarea și dezvoltarea cu peste 200 de milioane de euro. Bugetul pentru 2025 vine odată cu planificarea financiară pe termen mediu până în 2028, an în care fondul special al forțelor armate pentru îndeplinirea obiectivelor de cheltuieli minime ale NATO se va epuiza și vor fi necesare 80 de miliarde pentru apărare, după cum se menționează în planul financiar.
Gaura din buget
În 2028, există o gaură de 39 de miliarde de euro în bugetul regulat, din care 28 de miliarde de euro sunt necesare pentru a respecta obiectivul NATO fără fondul special, au declarat surse din Ministerul Finanțelor, potrivit Euractiv. Deciziile privind modul în care va fi acoperită gaura nu vor fi probabil luate până după alegerile din 2025. „Cele 80 de miliarde de euro care au fost afișate pentru 2028 pur și simplu nu există”, a declarat Ingo Gaedechens, membru al comisiei de buget a parlamentului din partea partidului conservator de opoziție CDU. „Coaliția nici măcar nu încearcă să ascundă acest lucru, ci îl recunoaște deschis”.