Germania SE RĂȚOIEȘTE la SUA, care cere mai mulți bani pentru APĂRARE în cadrul NATO

Germania a anunțat, vineri, că obiectivul NATO de a fi alocat 2% din PIB pentru apărare este un obiectiv „imposibil de atins și indezirabil”, răspunzând astfel cererilor Washingtonului ca europenii să se supună acestui angajament, rapid.

SUA oferă circa 70% din bugetul NATO și a cerut aliaților să facă progrese către țintele agreate anul acesta. Doar patru membri NATO fac asta: Estonia, Grecia, Polonia și Marea Britanie. 

„Doi la sută ar însemna cheltuieli militare de 70 de miliarde de euro. Nu știu niciun politician german care să susțină că așa ceva este un obiectiv ce trebuie atins sau că este de dorit”, a explicat ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, în prima reuniune a NATO la care a participat noul secretar de Stat american Rex Tillerson, scrie Reuters.

Acesta a reiterat, totuși, cererea Washingtonului și a spus că SUA vor face presiuni pe această temă când se întâlnesc liderii NATO, în 25 mari, la summitul la nivel înalt, la care președintele Donald Trump va participa. „Scopul nostru este că cădem de acord la reuniunea liderul din mai că până la finalul anului, aliații vor îndeplini angajamentele asumate sau vor avea planuri care vor detalia cum pot pune în practică aceste angajamente”, a spus Tillerson.

„Aliații trebuie să demonstreze prin acțiunile lor că au aceeași viziune și angajament cu cele ale guvernului american”.

La Berlin, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a afirmat că Executivul este angajat să crească cheltuielile de apărare și va continua să facă asta, „pentru că știm că este necesar și util să ne întărim în continuare forțele armate”. 

Membrii NATO au termen până în 2024 să atingă obiectivul de alocare a 2% din PIB alocat pentru apărare.  Tillerson a dat, însă, asigurări în privința angajamentului SUA față de NATO. Trump a criticat NATO ca fiind „învechită” și a sugerat că SUA garantează securitatea aliaților europeni doar dacă și aceștia vor cheltui mai mult cu propria lor apărare. A mai spus și că ar vrea ca NATO să se implice mai mult în lupta antiteroristă. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat că legăturile dintre statele europene membre NATO și SUA sunt „extrem de solide”. El a precizat că miniștri vor discuta despre împărțirea poverii astfel încât legătura transatlantică să fie puternică și NATO să facă eforturi pentru a proiecta stabilitatea și a lupta cu terorismul. 

Intenția inițială a lui Tillerson care a anunțat că nu va participa la reuniunea NATO a stârnit îngrijorare din partea europenilor din NATO, deși ulterior s-au făcut angajamente și promisiuni că SUA este devotată Alianței. 

Întâlnirea a fost reprogramată și Tillerson a aprticipat azi, dar nu și-a programat și întâlniri individuale cu țări terțe, așa cum se obișnuiește când participă secretarul de Stat la astfel de reuniuni.