Evenimentul Zilei > International > Germania și Franța îngrijorate de primele decizii luate de Donald Trump
Germania și Franța îngrijorate de primele  decizii luate de  Donald Trump

Germania și Franța îngrijorate de primele decizii luate de Donald Trump

Deciziile preşedintelui ameriDeciziile preşedintelui american Donald Trump, în special restricţiile de intrare a refugiaţilor în SUA, "îngrijorează" Franţa şi Germania, a declarat sâmbătă ministrul de externe francez Jean-Marc Ayrault la sfârşitul unei întrevederi cu omologul său german Sigmar Gabriel la Paris, relatează AFP şi Reuterscan Donald Trump, în special restricţiile de intrare a refugiaţilor în SUA, "îngrijorează" Franţa şi Germania, a declarat sâmbătă ministrul de externe francez Jean-Marc Ayrault la sfârşitul unei întrevederi cu omologul său german Sigmar Gabriel la Paris, relatează AFP şi Reuters.

 

"Această decizie nu poate decât să ne îngrijoreze", a declarat Ayrault, subliniind că "primirea refugiaţilor care fug de război şi opresiune face parte din îndatoririle noastre. Trebuie să ne organizăm pentru a ne asigura că acest lucru se întâmplă în mod echitabil, corect, solidar", a mai spus el, amintind că Europa se află în prima linie în faţa afluxului de refugiaţi sirieni.

"Însă sunt multe alte subiecte care ne îngrijorează", a adăugat el. "Acesta este motivul pentru care am discutat mult, eu şi Sigmar, în legătură cu ceea ce putem face", a spus Ayrault.

"În vom contacta pe colegul nostru (american) Rex Tillerson atunci când va fi desemnat pentru a discuta punct cu punct şi pentru a avea o relaţie clară", a mai spus Ayrault, adăugând că îl va invita pe viitorul său omolog american la Paris.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri o înăsprire serioasă a cadrului legal în materie de imigraţie şi primire de refugiaţi, în scopul stopării eventualei intrări pe teritoriul american a unor "terorişti islamişti radicali".

Washingtonul va opri astfel, timp de patru luni, programul federal de primire şi reinstalare a refugiaţilor, de toate naţionalităţile, din ţări aflate în război. Un program umanitar ambiţios, creat în 1980, şi care nu a fost suspendat decât o singură dată: timp de trei luni după 11 septembrie 2001, notează AFP.

De asemenea, potrivit decretului, autorităţile americane vor interzice timp de trei luni sosirea resortisanţilor din şapte ţări musulmane: Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen.