Guvernul de la Berlin a anunţat zilele trecute o întărire a controalelor pentru a combate munca la negru şi dumpingul salarial, ca urmare a ridicării, azi, a restricţiilor aplicate de Germania şi Austria pentru cetăţenii din opt state est europene care au aderat la UE în 2004, notează Agerpres, care citează AFP. Pentru români şi bulgari, restricţiile din Germania şi Austria vor fi ridicate abia în 2014.
„Vom întări controalele în special în domeniul construcţiilor, îngrijirilor medicale şi gastronomiei”, a indicat ministrul german al muncii Ursula von der Leyen într-un interviu acordat publicaţiei duminicale Bild am Sonntag. Ministrul finanţelor, Wolfgang Schauble, a promis mai mult personal pentru aceste controale. „Controlorii muncitorilor la negru au 150 de posturi suplimentare în acest an. Pentru 2012 şi 2013 vor mai fi create încă 100 de posturi pe an”, a declarat el aceleiaşi publicaţii.
Von der Leyen a declarat că se aşteaptă ca în jur de 100 000 de persoane să vină, pe an, în Germania din cele opt ţări din Europa de est. „Majoritatea sunt tineri, instruiţi şi mobili”, a declarat ea.
Germania şi Austria, care se tem de un aflux de imigranţi, au fost singurele ţări din Uniunea Europeană care au aşteptat timp de şapte ani - perioada maximă admisă de Tratat – pentru a permite accesul liber forţei de muncă ieftine din opt ţări foste comuniste care au aderat în 2004 - Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Letonia, Lituania, Estonia. Deschiderea pieţei muncii din Austria şi Germania nu îi vizează pe români şi bulgari, aceştia mai au de aşteptat până în 2014 pentru a se bucura de aceleaşi drepturi. În total, zece ţări membre ale UE doresc să aştepte încheierea perioadei de tranziţie, înainte de a-şi deschide piaţa muncii pentru bulgari şi români, a afirmat sâmbătă ministrul austriac al muncii, Rudolf Hundstorfer, citat de AFP.
''Vom aştepta încheierea anului 2013 pentru România şi Bulgaria. Nu mai suntem singurii cu Germania. Zece state în total vor aceasta'', a declarat Hundstorfer la radioul public, fără să numească statele respective.
În prezent, muncitorii din România şi Bulgaria se bucură de drepturi depline de circulaţie liberă conform legislaţiei UE în 15 ţări membre - Danemarca, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Polonia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia, Ungaria, Grecia, Spania, Portugalia şi Republica Cehă. Rămân în vigoare restricţii în 10 state membre - Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Austria, Marea Britanie şi Malta, unde românii şi bulgarii trebuie să aibă permis de muncă.