Germania se pregătește să preia președinția Consiliului UE de la 1 iulie.  HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Germania se pregătește să preia președinția Consiliului UE de la 1 iulie.  HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Comisia Europeană a lansat o consultare publică pe tema  pachetului de legi  referitoare la serviciile digitale-DSA. În același timp, sunt solicitate opinii despre un nou mecanism  ce ar urma să garanteze că reglementarea concurenței răspunde nevoilor economiei moderne. DSA se prezintă drept un portofoliu ambițios de politici și legislații care reflectă influența platformelor online asupra modului de viață de astăzi. Platformele mondiale online au devenit extrem de puternice și perturbă modul în care este afișat, consumat și atribuit conținutul european,

Într-o perioadă în care media audiovizuale sunt o sursă de informații esențiale fiabile, DSA ar trebui să permită generațiilor viitoare să aibă acces continuu la știri demne de încredere și prezentate din mai multe unghiuri de vedere, așa cum fac Posturile Publice.

Ca răspuns la această consultare publică, EBU (European Broadcasting Union) se va concentra pe mai multe domenii de maximă importanță pentru posturile publice.

Noua legislație propusă de Comisia Europeană urmărește și asigurarea unui mediu echitabil pentru platformele online. În acest moment, platformele dețin o mare putere de negociere și iau decizii unilaterale referitoare la organizare, afișaj și la suprimarea de materiale, adeseori în favoarea propriilor conținuturi. Reglementările legate de concurență trebuie adaptate rapid la specificul piețelor pe care operează platformele, dar sunt necesare și noi reglementări pentru a face față riscurilor rezultate din tratamentul preferențial al serviciilor unei platforme.

Este necesar, de asemenea, accesul la date, pentru a susține inovația. Iar reglementările specifice sunt necesare pentru a garanta că organizațiile media au acces la datele generate sau legate de conținuturile și serviciile lor.

 

Par calpe și scrise într-o limbă de lemn, rândurile de mai sus. Dar trebuie citite cu atenție, printre rânduri. Este evident că lumea este într-o schimbare. Mare. Esențială. Colosală. Suntem băgați într-un mare concasor și malaxor care mărunțește statele, obiceiurile, morala, comportamentul… totul. Pentru că relațiile de producție au rămas mult în urma forțelor de producție. Nu se știe în ce nouă formă va fi turnată lumea. Dar, se poate ghici ! Colo o informație, de dincolo un raport, iar UE este unul dintre vectorii schimbării. Cu toate că și UE pare că a primit o partitură, de la cineva, pe care încearcă să o cânte cât mai bine…

 

Până când o să se clarifice ceva, cumva, să fim siguri doar de un lucru : mâine este o altă zi !

Ne puteți urmări și pe Google News