Dar am primit curierul de Bruxelles și ca să-l mai primesc în continuare, vă spun și domniilor voastre:

Germania se pregătește să preia președinția Consiliului UE de la 1 iulie. Din cauza crizei sanitare provocate de pandemia COVID19, planurile pentru semestrul european au fost revizuite, accentul urmând să se pună pe rezolvarea crizei și a consecințelor sale.

După ce Angela Merkel a propus, împreună cu Emmanuel Macron, un plan european  de relansare de 500 miliarde de euro, doamna cancelar a declarat că dorește ca Europa să se consolideze în interior pentru a se putea prezenta față de partenerii externi stabilă și solidară.

Deși proiectele anterioare vizau protejarea climatului drept prioritate a președinției germane, acest deziderat a trecut în plan secund, chiar dacă se pregătesc negocieri importante pentru orizontul 2030. Pentru această modificare de priorități, Angela Merkel întâmpină opoziția Verzilor din Parlament, care ar dori locul întâi pentru obiectivele climatice.

Relațiile cu Marea Britanie, digitalizarea și problemele legate de acordarea azilului pentru imigranți rămân, în continuare, între obiectivele semestrului german al UE. Martin Schulz-SPD, fost președinte al Parlamentului, pledează în favoarea unei clauze referitoare la statul de drept în viitoarea reformă a tratatelor. El susține că nu trebuie să se acorde bani europeni decât statelor care respectă principiile statului de drept. Pe parcursul președinției sale, Germania va avea ocazia să discute și despre aceste aspecte.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE