Social-democrații germanii (SPD) au votat, ieri, pentru a permite discuții preliminare despre posibilitatea intrării la guvernare într-o „mare coaliție”, cu Partidul Creștin-Democrat (CDU) al cancelarului Angela Merkel și formațiunea „soră” Uniunea Creștin-Socială (CSU).

Circa 600 de membri ai partidului de centru-stânga s-au adunat, timp de câteva ore, și au votat cu o largă majoritate pentru a intra în negocieri care ar putea pune capăt crizei politice din țarăm scrie Deutsche Welle. 

Moțiunea SPD arată că discuțiile „cu final deschis” ar putea începe săptămâna viitoare și ar putea duce la trei opțiuni: o nouă coaliție largă, acceptarea unui guvern minoritar al partidului condus de Merkel sau, dacă negocierile eșuează, organizarea de noi alegeri

După un rezultat extrem de dezamăgitor în alegerile din septembrie, liderul SPD Martin Schulz a exclus formarea unei mari coaliții, și chiar i-a criticat pe unii dintre membrii așa-zisei coaliții Jamaica, înainte ca discuțiile să eșueze și să se ajungă la ideea unui guvern minoritar. 

În ciuda deciziei SPD de a se întâlnit cu Merkel, opoziția de a se forma o coaliție mare era încă puternică, ieri, în special din partea Jusos, aripa de tineret a SPD. „O coaliție largă este o idee proastă pentru SPD și pentru democrație”, a declarat președintele Jusos, Kevin Kühnert, pentru DW. „Rezultatele alegerilor din septembrie arată că nu există un mandat pentru o mare coaliție. Nu ne putem permite să mai facem compromisuri”, a spus el. 

Dar liderul grupului parlamentar SPD, Andrea Nahles, a precizat că formarea unei „GroKo” – așa cum este cunoscută coaliția în Germania – nu se poate face cu orice preț. „Credeau că nu mai au nevoie de noi. Dar încă au nevoie de noi și acest lucru va costa scump”, a spus ea, referindu-se la dependența Uniunii de SPD, pentru a se evita alegeri noi. 

Moțiunea de patru pagini pe care au votat-o delegații stipulează câteva condiții ce le vor fi puse conservatorilor lui Merkel, inclusiv reforme pentru a pune capăt reunirii familiilor de imigranți în Germania, obiective mai stricte privind schimbările climatice, o abolire a asigurărilor private de sănătate și o reformă pentru combaterea sărăciei în rândul pensionarilor.