Germania redeschide dezbaterea privind repartizarea imigranților înre țările UE

Germania redeschide dezbaterea privind repartizarea imigranților înre țările UE

Germania intenționează să primească familii care au obținut deja statutul de refugiate în Grecia. Asta pentru că mii de oameni au rămas fără adăpost ca urmare a incendiului izbucnit în tabără. Poliția greacă spune că focul a fost pus chiar de cei care locuiau acolo, Iată ce scrie publicația braziliană Folha.

Vestea potrivit căreia guvernul german intenționează să primească 1.500 de imigranți care se află pe insula grecească Lesbos a anticipat discuția referitoare la politicile de imigrație din Uniunea Europeană.

Comisia Europeană (puterea execurivă a UE) a decis să anticipeze pentru săptămâna viitoare prezentarea unei noi propuneri de politică de imigrație și azil pentru blocul format din 27 de țări.

Planurile şovăie din 2015, când peste 2 milioane de oameni au intrat pe continent, fugind de conflictele din țările lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

O parte dintre ei au ajuns să fie blocaţi pe insulele grecești, cum ar fi Lesbos, unde un incendiu a distrus aproape întreaga tabără de la Moria miercuri (9 septembrie).

Cea mai mare tabără din UE, Moria găzduia de patru ori mai multe persoane decât capacitatea sa: erau peste 13.000 de imigranți, dintre care 4.000 de copii. Majoritatea dorm sub cerul liber de când tabăra a ars.

Ca răspuns la propunerea germană, Grecia a promis că va scoate toți refugiații de pe insula Lesbos și îi va transfera pe continent până la începutul lunii aprilie 2021.

Ministrul protecției civile Michalis Chrysochoidis, a declarat ziarului britanic "The Guardian" că planurile vor fi intensificate, jumătate dintre transferuri urmând să se efectueze până de Crăciun, iar cealaltă jumătate "până de Paște", care anul viitor va fi pe 4 aprilie.

Potrivit guvernului grec, incendiul de la Moria a fost provocat de imigranți, în semn de protest faţă de carantina impusă pentru a împiedica transmiterea coronavirusului. Organizațiile pentru drepturile omului denunță de mai mulţi ani condițiile proaste de la Moria.

Noua ofertă de primire a imigranților, negociată de cancelarul german, Angela Merkel, și de ministrul de interne, Horst Seehofe, se adaugă  promisiunii făcute săptămâna trecută de a primi până la 150 de minori neînsoțiți.

Ideea este acum de a aduce aproximativ 400 de familii cu copii, potrivit presei din țară. Agenția germană DPA a declarat că propunerea a fost deja discutată cu guvernul elen, iar Germania va primi imigranți recunoscuți ca refugiați în Grecia.

Potrivit Ministerului Protecției Civile din Grecia, aproximativ 70% dintre solicitanții de azil de pe insula Lesbos sunt afgani, care urmează să primească statutul de refugiaţi, fapt care le va permite să se mute în alte țări ale Uniunii Europene.

Cu toate acestea, Merkel mai are nevoie de aprobarea social-democraților (SPD), care fac parte din coaliția de guvernare și care susțin ca țara să-şi mărească oferta la cel puțin 5.000 de imigranți.

Grecia găzduiește peste 30.000 de străini în tabere de pe mai multe insule și de pe continent.

Anul trecut, aproximativ 60 de orașe germane propuseseră deja să primească imigranți de pe insula Lesbos, dar guvernul federal a blocat deplasările. Merkel a susținut că, în schiomb, UE ar trebui să sporească ajutorul destinat Greciei.

Inițiativa germană ar trebui să reînvie dezbaterea referitoare la politica de imigrație din Uniunea Europeană care a izbucnit în 2015.

În acel an, Merkel a deschis țara către aproximativ 1 milion de persoane care fugeau de conflictele din Siria, din Afganistan și din alte țări din Asia și Africa, decizie care i-a diminuat popularitatea și a permis înaintarea partidului de extremă-dreapta AfD.

În aceeaşi perioadă, guverne europene precum cele din Ungaria și din Polonia au refuzat să primească imigranți, provocând impasul din politica comună a blocului în acest domeniu.

Săptămâna aceasta, Merkel a insistat asupra faptului că acțiunea Germaniei trebuie să fie însoțită de o inițiativă europeană mai vastă. Până marți, însă, doar Luxemburgul aderase la o soluție pan-europeană referitoare la criza de la Moria.

Unii chiar au ajuns să respingă în mod explicit ideea, cum ar fi Austria: "Dacă vom ceda acum acestei presiuni, riscăm să facem aceeași greșeală pe care am făcut-o în 2015", a declarat primul-ministru, Sebastian Kurz. (Articol de Ana Estela de Sousa Pinto, Bruxelles)

https://www1.folha.uol.com.br/mundo/2020/09/socorro-alemao-a-refugiados-da-ilha-de-lesbos-reabre-debate-sobre-imigracao-na-europa.shtml

Traducerea:Rador