Germania. După ce Vladimir Putin a amenințat cu reluarea producției de arme nucleare cu rază intermediară, Germania avertizează că nu va ceda presiunilor și amenințărilor venite de la Moscova.
Presiunile liderului de la Kremlin vin ca reacție la planurile de desfășurare a unor rachete americane pe teritoriul german.
Germania rezistă presiunilor nucleare ale Rusiei
„Pentru a fi clar, nu ne vom lăsa intimidaţi de astfel de declaraţii”, a punctat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Sebastian Fischer, luni.
Duminică, Putin a avertizat că va reîncepe producția de arme nucleare cu rază medie dacă Statele Unite își mențin planurile de a desfășura rachete în Germania sau în alte părți ale Europei.
Mai exact, președintele rus a subliniat că, în cazul în care Statele Unite pun în aplicare aceste planuri, Rusia va considera că a fost eliberată de moratoriul unilateral anterior privind desfășurarea armamentului de atac cu rază medie și scurtă.
„Vom lua măsuri de retorsiune pentru a le desfăşura, ţinând cont de acţiunile Statelor Unite, ale sateliţilor săi din Europa şi din alte regiuni ale lumii”, a declarat Vladimir Putin cu privire la planurile dintre SUA și Germania.
Răspunsul pentru încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare de către Rusia
Acest tip de armament, având o rază de acțiune între 500 și 5.500 de km, era reglementat anterior de Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), semnat între Washington și Moscova în perioada URSS.
Totuși, în 2019, Rusia și Statele Unite au abandonat tratatul, ambele părți acuzându-se reciproc de nerespectarea termenilor acordului.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Germania a declarat că rachetele interzise de Tratatul INF au fost deja dezvoltate și desfășurate de mult timp, ceea ce înseamnă că Rusia a încălcat tratatul.
În prezent, spune Fischer, măsurile luate sunt o reacție la această încălcare.
Statele Unite vor desfășura arme noi în Germania din 2026
La începutul lunii iulie, Casa Albă a anunțat că Statele Unite vor începe în 2026 desfășurarea temporară a unor noi arme în Germania, care vor permite realizarea loviturilor la distanțe mai mari comparativ cu sistemele americane actuale din Europa.
Washingtonul intenționează să implementeze această măsură până când Germania va putea dezvolta singură arme de tip similar, potrivit Agerpres.