Germania oferă ajutor pentru familiile victimelor masacrului de la Jocurile Olimpice. Despăgubiri după 50 de ani

Germania oferă ajutor pentru familiile victimelor masacrului de la Jocurile Olimpice. Despăgubiri după 50 de ani

Germania are în plan să ofere sprijin pentru familiile victimelor masacrului de la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972. Autoritățile urmează să analizeze de la capăt ce s-a întâmplat la momentul respectiv.

Guvernul german a anunţat dorința de a oferi compensaţii pentru familiile victimelor masacrului de la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne german a confirmat relatările din presă care sugerau că se lucrează la o asemenea ofertă, adăugând că autoritățile deja discută cu apropiații victimelor. Pe 5 septembrie se împlinesc 50 de ani de la masacrul în care o grupare teroristă palestiniană a omorât 10 sportivi şi antrenori israelieni şi un ofiţer de poliţie german.

După înfiorătorul incident, executivul de la Berlin a plătit familiilor victimelor 4,19 milioane de mărci germane (aproximativ 2 milioane de dolari). Alte 3 milioane de dolari au fost plătite familiilor victimelor în 2002 pentru a consolida relația Germaniei cu Israelul.

Cu toate astea, în 1994 familiile victimelor au dat în judecată autoritățile din Germania, dar nimic nu s-a schimbat și nimeni nu a fost pedepsit.

Tragedia din 1972 nu a fost uitată

Pe lângă plata compensaţiilor, Ministerul de Interne german a făcut o comisie, formată din istorici israelieni şi germani, pentru a examina şi reevalua evenimentele din 1972.

Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972 au fost umbrite de producerea unui atentat terorist. Pe 5 septembrie, opt terorişti palestinieni din gruparea Septembrie Negru au ucis doi membri ai echipei Israelului şi au luat nouă ostatici, care nu au supraviețuit.

Jocurile Olimpice au fost întrerupte pentru o perioadă de 34 de ore, a avut loc o slujbă religioasă în memoria victimelor, iar steagurile ţărilor participante au fost coborâte în bernă. După tragedie, șeful poliției din München Manfred Schreiber recunoștea că forțele de ordine au fost total nepregătite pentru un asemenea eveniment.

„Echipele implicate au comunicat atât de prost între ele încât lunetiștii chemați la final nu au știut despre câți teroriști era vorba, deși informația era cunoscută exact de alte autorități”, a spus un istoric. Cu toate că guvernul german a încercat să șteargă cu buretele tragedia, familiile victimelor s-au asigurat să reamintească incidentul și în ziua de azi și să își facă dreptate, potrivit Agerpress.