Germania: ministrul acuzat de plagiat a demisionat

Ministrul german al apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, care a renunţat la titlul de doctor după ce a fost acuzat de plagiat, a demisionat azi din guvern.

Guttenberg a declarat în urmă cu câteva minute că demisia a fost cel mai dificil pas al vieții sale.

Karl-Theodor zu Guttenberg, cel mai popular politician german, era supus presiunilor în ultimele două săptămâni, în urma acuzaţiilor de plagiat, care au condus la retragerea titlului de doctor obţinut la Universitatea din Bayreuth.

Săptămâna trecută, Guttenberg, a cedat ieri în faţa acuzaţiilor de plagiat şi a cerut revocarea definitivă a titlului de doctor din cauza unor „greşeli grave” comise în redactarea tezei sale. El a subliniat însă la momentul respectiv că nu intenţionează să demisioneze, în ciuda solicitărilor în acest sens venite din partea opoziţiei. Ulterior, Universitatea Bayreuth i-a retras în mod formal titlul de doctor. A fost o perioadă neplăcută pentru ministru. Jurnaliştii germani i-au verificat lucrarea de doctorat şi au găsit mai multe pasaje „împrumutate” fără precizarea sursei. Printre acestea se află lucrări care aparţin unor think-tank-uri, universităţi sau chiar ambasadei americane de la Berlin. Guttenberg a copiat chiar primele două paragrafe dintr-un text publicat în 1997 de Frankfurter Allgemeine Zeitung, scrie Der Spiegel.

Financial Times Deutschland i-a găsit şi o poreclă, care a făcut deja carieră în întreaga lume: „Baronul de copy-paste”. O pierdere pentru guvernul Merkel La 39 de ani, baronul Karl Theodor zu Guttenberg, membru al Uniunii Creştin-Sociale (CSU), era cel mai bine văzut ministru din guvernul cancelarului federal Angela Merkel. El a supravieţuit mai multor scandaluri care au zguduit ministerul în ultima vreme, în general aruncând vina pe umerii subalternilor.

Oficialii din CSU au insistat repetat că Guttenberg trebuie să rămână în guvern, în ciuda presiunilor. Mulţumită popularităţii sale, ministrul apărării era necesar atât pentru echilibrul CSU şi al guvernului Merkel, în general.

Situaţia coaliției lui Merkel este complicată de alegerile care vor avea loc anul acesta în mai multe landuri. Pe 20 februarie, partidul cancelarului german a suferit deja o înfrângere zdrobitoare la Hamburg, în faţa social-democraţilor, care se află în opoziţie la nivel federal.