Germania, măsuri disperate după atacul armat. Serviciile, acuzate de inactivitate

Germania, măsuri disperate după atacul armat. Serviciile, acuzate de inactivitate

Germania ia măsuri pentru a da de urmă extremiștilor, a anunțat ministrul german de Interne, Horst Seehofer.

Seehofer urmează să înainteze propuneri pentru ca serviciile de informaţii interne să monitorizeze serviciile de mesagerie criptată, iar astfel să dea de urmă extremiştilor, conform unei propuneri legislative.

Astfel, în cazul în care un suspect este supravegheat timp de 48 de ore, când mesajele criptate sunt monitorizate sau când computerele sunt piratate, va fi informată o comisie parlamentară. Se estimează că vor exista până la 40 de cazuri de monitorizare anual.

De cealaltă parte, există și partide care se opun acestor măsuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Problema cu agenţiile de protecţie constituţională este că au prea multe atribuţii, nu prea puţine. Anchetatorii poliţiei au deja mijloace adecvate pentru a acţiona împotriva reţelelor de dreapta. Problema constă mai degrabă în faptul că au acţionat prea târziu”, a declarat Martina Renner, purtătoare de cuvânt parlamentară a partidului de stânga Die Linke.

Șeful comisiei parlamentare care supervizează serviciile de informaţii, Armin Schuster, a respins categoric, însă, toate aceste critici.

„Aceia care nu vor să permită ca agenţiile să aibă atribuţii de a efectua căutări online şi de a efectua supravegherea telecomunicaţiilor se plâng în acelaşi timp de aparenta incompetenţă a acestora”, a spus el.

O altă decizie luată de guvernul german este aceea ca persoanele care instigă la ură prin intermediul rețelelor de socializare să fie raportate la Biroul poliţiei federale criminale.

Acum, Parlamentul german urmează să ia în considerare amendamente la legislaţia relevantă. În forma sa actuală, legislaţia prevede că reţelele de socializare ca Facebook şi Twitter sunt obligate să şteargă orice material jignitor atunci când li se atrage atenţia asupra lor.

Dacă vorbim de infracţiuni grave, cum ar fi terorism sau omucidere, autorităţile au dreptul să ceară parolele, în cazul în care este emis un ordin judecătoresc,. Dacă parolele sunt criptate şi salvate la furnizori, acestea trebuie predate exact în această formă.

Toate aceste măsuri sunt luate cu scopul de a oferi protecţie specială politicienilor locali, informează Agerpres.