Aproximativ 20,2 milioane de persoane din Germania în 2022 fie s-au mutat în această țară, fie s-au născut din două persoane care s-au mutat acolo, potrivit cifrelor publicate joi de Oficiul Federal de Statistică, Destatis.
Aceasta este o creștere de 6,3% față de cifra din 2021 și reprezintă 24,3% din populația totală de aproximativ 83,2 milioane de persoane.
Dintre aceștia, 15,3 milioane, adică 18,4% din populație, s-au mutat ei înșiși în Germania din străinătate la un moment dat în timpul vieții lor.
Nivelurile medii ridicate ale migrației din ultimii ani au fost, de asemenea, evidente în statistici. Puțin peste 6 milioane de persoane au migrat în Germania în ultimul deceniu înregistrat, între 2013 și 2022.
Creșterea migrației din zone de conflict precum Ucraina, Siria și Afganistan în 2022 a însemnat că numărul persoanelor care au migrat a crescut mai rapid, cu 7,3% față de anul trecut, decât numărul copiilor născuți din părinți imigranți, cu 4% mai mare față de 2021, a precizat Destatis.
Destatis a numărat alte 4,9 milioane, aproximativ 6%, ai căror părinți au migrat în Germania
Și a notat că alte 3,9 milioane au avut un părinte care era imigrant, deși a precizat că nu îi numără ca având o „poveste de imigrație” completă, ci mai degrabă una „unilaterală”.
Este posibil să fi văzut sau să fi auzit în trecut cifre puțin mai mari privind dimensiunea populației de imigranți în Germania. Acest lucru se datorează faptului că Destatis urmărea ceea ce descrie ca fiind persoane cu un Einwanderungsgeschichte, o „istorie a imigrației”, dar raportează, de asemenea, în mod regulat, persoanele din Germania cu un Migrationshintergrund, un „fundal de migrație”.
Statisticile sunt separate, însă datele se suprapun considerabil. Diferența constă în faptul că, pentru a fi clasificat ca având un „fond de migrație”, este suficient ca unul sau mai mulți părinți să nu se fi născut cetățeni germani.
Aproximativ 23,8 milioane de persoane din Germania, adică 28,7% din populație, se încadrează în această definiție, a declarat Destatis joi, ceea ce reprezintă o ușoară creștere față de ultima numărătoare.
Germania este cunoscută de mult timp pentru o politică de migrație relativ deschisă, în parte ca urmare a deceniilor de rate scăzute ale natalității și a unei piețe mari a forței de muncă. În prezent, guvernul lucrează la o nouă politică menită să atragă forța de muncă din afara UE.
De unde vin cei care sosesc și de ce au migrat?
Destatis a observat că persoanele care s-au mutat în Germania în ultimii zece ani erau în medie mai tinere decât media cetățenilor nativi, cu o vârstă medie de 29,9 ani față de 47,0 ani la nivelul întregii populații.
Dintre aceștia, 27,9% au declarat că s-au mutat pentru că fugeau sau căutau azil, 24,2% au spus că erau în căutarea unui loc de muncă, iar 23,8% au spus că s-au mutat pentru a se alătura familiei. Alți 8,2% au spus că au migrat pentru a urma oportunități academice.
În rândul celor 15,3 milioane de persoane din Germania care au migrat în ultimul deceniu a existat o paritate aproape egală între sexe; 47% erau femei și 53% bărbați.
Cele mai frecvente țări de origine au fost Siria, țară afectată de războiul civil (16%), urmată de România (7%) și Polonia (6%), urmată de Ucraina, cu 5%. Destatis a remarcat că, probabil, creșterea neașteptată a sosirilor din Ucraina în 2022 nu a fost încă reprezentată în mod adecvat în date.
sursa: dw.com