Germania plănuiește să înjumătățească ajutorul militar acordat Ucrainei anul viitor, în ciuda îngrijorărilor că sprijinul SUA pentru Kiev ar putea scădea dacă candidatul republican Donald Trump revine la Casa Albă.
Ajutorul Germaniei pentru Ucraina va fi redus la 4 miliarde de euro (4,35 miliarde de dolari) în 2025.
Germania reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025
Germania speră că Ucraina va putea să-și acopere cea mai mare parte a nevoilor militare cu ajutorul împrumuturilor de 50 de miliarde de dolari din veniturile obținute din activele rusești înghețate, aprobate de Grupul celor Șapte, și că fondurile alocate pentru armamente nu vor fi utilizate în totalitate.
„Finanțarea Ucrainei este asigurată pentru viitorul previzibil datorită instrumentelor europene și împrumuturilor G7”, a declarat ministrul de finanțe, Christian Lindner.
Washingtonul a insistat să se acorde împrumuturile mai devreme pentru a oferi Ucrainei o sumă mare de bani acum.
Oficialii spun că liderii UE au fost de acord cu această idee. Unul din motive ar fi că reduce șansele ca Ucraina să rămână fără fonduri dacă Trump revine la Casa Albă.
Alarmă în toată Europa săptămâna aceasta după ce Trump l-a ales pe senatorul J.D. Vance, care se opune ajutorului militar pentru Ucraina și a avertizat că Europa va trebui să se bazeze mai puțin pe Statele Unite pentru a-și apăra continentul, ca și candidat la vicepreședinție.
Trump a stârnit critici acerbe din partea oficialilor occidentali pentru sugestia că nu va proteja țările care nu îndeplinesc țintele de cheltuieli pentru apărare ale alianței militare transatlantice. Mai mult, el ar încuraja Rusia să le atace.
Germania a fost criticată pentru că a ratat ținta NATO de a cheltui 2% din producția sa economică pentru apărare.
Stocuri militare epuizate
Stocurile forțelor armate ale Germaniei au fost și mai mult reduse prin furnizarea de arme către Kiev.
Până acum, Berlinul a donat trei unități de apărare aeriană Patriot către Kiev, mai mult decât orice altă țară. Astfel, a redus numărul de sisteme Patriot din Germania la nouă.
Coaliția fracturată a Germaniei, formată din social-democrați de stânga, liberali pro-afaceri și verzi ecologiști, a avut dificultăți în a respecta ținta de cheltuieli a NATO din cauza regulilor autoimpuse care limitează nivelul împrumuturilor de stat pe care le pot contracta.
Deși ajutorul militar pentru Ucraina va fi redus, Germania va respecta ținta NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare în 2025, cu un total de 75,3 miliarde de euro.
La câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina din 2022, cancelarul Olaf Scholz a anunțat o „Zeitenwende” – termenul german pentru punct istoric de cotitură - cu un fond special de 100 de miliarde de euro pentru a aduce armata la nivelul necesar.
Din acest fond special, vor fi alocate 22,0 miliarde de euro pentru apărare, plus 53,3 miliarde de euro în bugetul regulat, totuși mai puțin decât suma cerută de ministrul apărării, Boris Pistorius.
Bugetul de apărare va avea parte de o creștere modestă
Bugetul pentru apărare urmează să primească o creștere modestă de 1,3 miliarde de euro față de 2024. Această sumă este mult mai mică decât cea solicitată de Pistorius.
Costurile anuale de operare cresc, forțând ministerul apărării să ia măsuri drastice. Acesta trebuie să reducă comenzile de muniție, achizițiile și cercetarea pentru 2025.
În 2028, există un deficit de 39 de miliarde de euro în bugetul regulat. Din această sumă, 28 de miliarde de euro sunt necesari pentru a respecta ținta NATO fără fondul special.
Deciziile privind modul în care va fi acoperită această gaură probabil vor fi luate în 2025, conform Reuters.