Germania îi vrea capul lui Tsipras

Germania îi vrea capul lui Tsipras

„Mai bine îmi tai o mână decât să semnez un acord fără scăderea unei părți din datorie.” Această declarație bătăioasă îi aparține ministrului grec de Finanțe, Yanis Varufakis, și a fost făcută ieri la Bloomberg TV.

Politicianul a asigurat că guvernul Tsipras va demisiona dacă referendumul se încheie cu victoria celor care zic DA programului de reforme al creditorilor.

„Un fel de ucrainizare”

Deși Varufakis a spus că referendumul de duminică nu este o chestiune de duel „Euro vs. Drahmă”, el a recunoscut că guvernul său va introduce circulație o monedă paralelă euro, dacă rezultatul referendumului este NU: „Analizăm introducerea unui vehicul monetar paralel, necesar pentru recapitalizarea băncilor și pentru a permite deschiderea acestora înainte de izbucnirea unor revolte”, a declarat Varufakis, citat de Corriere della Sera.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ar fi un fel de ucrainizare, dar, pentru a o evita, analizăm modul de funcționare a monedelor online, precum Bitcoin”, a adăugat Varoufakis.

Însă chiar și în eventualitatea unui NU duminică, guvernul Tsipras nu va avea zile ușoare. Germania va bloca orice nou plan de asistență financiară pentru Grecia, dacă actualul executiv rămâne la putere, a declarat sub protecția anonimatului, pentru The Times, un politician german, membru al CDU, partidul majoritar, din care provine și Angela Merkel.

„Scopul este formarea în Grecia a unui guvern tehnocrat”, a dezvăluit politicianul citat, care afirmă că Berlinul nu mai are încredere în cuplul Tsipras-Varufakis.

Germania nu este doar cel mai puternic stat din Uniunea Europeană, ci și principala țară creditoare a Greciei.

Raport al FMI

FMI a avertizat, ieri, că Grecia va avea nevoie de noi finanțări, în valoare de circa 50 de miliarde de euro, în următorii trei ani, precum și de o restructurare a datoriei, în absența reformelor și a unei creșteri economice solide. Într-un raport elaborat înaintea eșecului discuțiilor dintre autoritățile elene și creditorii externi, FMI susținea că ritmul lent al reformelor face ca dinamica datoriei Greciei să fie una „nesustenabilă”. Dacă anul trecut FMI preconiza că datoria Greciei va scădea de la 175% PIB în 2013, până la 128% din PIB în 2020, ultimul raport al Fondului estimează că în 2020 datoria Greciei se va situa la 150% din PIB, scrie AFP, citată de Agerpres. Așadar, Grecia are nevoie de o „prelungire semnificativă” a maturității actualelor credite, precum și de noi finanțări. Până în luna octombrie 2018, Grecia va avea nevoie de noi finanțări europene în valoare de 36 de miliarde de euro, susține FMI.