„Dorim să găsim un nou echilibru. Cu Donald Trump, ne confruntăm cu noi provocări. Prin frontul comun pe care îl facem, nu oferim un contrapunct, ci încercăm să găsim soluții. De exemplu, președintele Juncker a reușit, chiar la Washington, să obțină stoparea unor noi taxe. Nici Germania, nici altă țară nu va reuși de una singură. Și nu este vorba doar de Statele Unite, ci și de China și Rusia”, a declarat Heiko Maas.

 

Șeful diplomației române a abordat această temă mult mai delicat. „Este nevoie de un dialog mai activ, mai apalicat și mai deschis, inclusiv de o concetrară mult mai serioasă pe relațiile transatlantice și este nevoie de un consens al tuturor țărilor Europene”, a declarat Meleșacu.

 

In luna iunie, cu ocazia Summitului G7 preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul canadian Justin Trudeau şi-au declarat sprijinul faţă de „un multilateralism puternic”. De asemenea, aceștia au mai punctat că doresc să facă front comun în războiul comercial care opune SUA aliaţilor lor. 

 

Preşedintele francez, sosit la Ottawa cu două zile înaintea Summitului  G7, s-a întâlnit cu prim-ministrul canadian – promotor, ca şi el, al liberului schimb şi multilateralismului -, pentru a-şi alinia punctele de vedere în perspectiva discuţiilor cu preşedintele american Donald Trump, ale cărui măsuri protecţioniste fracturează deja G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA).