Germania, în fața celei mai mari crize politice din ultimii 12 ani
- Simona Stupar
- 21 noiembrie 2017, 00:00
Negocierile pentru formarea coaliției de guvernare au eșuat, iar Merkel trebuie să facă față celei mai mari provocări de când este cancelar
Liberalii de la FDP (Democrații Liberi) s-au retras, duminică noaptea, de la discuții, după patru săptămâni de negocieri cu blocul condus de Angela Merkel CDU/CSU și Verzii. Liderul liberalilor, Christian Lindner, a declarat că nu există încredere suficientă între partide și că e mai bine să nu guvernezi decât să guvernezi prost.
Nu se știe exact ce se va întâmpla mai departe, dar Merkel s-a întâlnit, ieri, cu președintele Frank-Walter Steinmeier, care are puterea de a convoca alegerile anticipate, pentru a-l anunța oficial despre eșecul negocierilor.
Ultima speranță
Unii politicieni speră că s-ar mai putea ajunge, totuși, la o înțelegere la Berlin, pentru a fi evitate anticipatele, dar alții sunt sceptici și nu văd altă posibilă ieșire din criză. Situația este privită cu bucurie de extrema dreaptă (AfD) și cu îngrijorare de Europa, unde stabilitatea germană a fost luată întotdeauna ca sigură.
Dar Steinemeier, care urma să facă un anunț aseară, nu poate convoca alegeri atât de rapid. Procedura este mai complexă, un scrutin fiind posibil cel mai curând în primăvara lui 2018.
Al patrulea mandat
După trei mandate de cancelar, Merkel spera la încă unul, dar acest lucru este sub semnul întrebării.
Merkel și Verzii i-au acuzat pe liberali că sunt populiști, pentru că au renunțat la discuții, deși erau aproape de un acord. „Nu am fost de acord pe anumite probleme, dar sunt convinsă că nu ar fi durat mult să ajungem la o înțelegere pe acele puncte”, a spus co-președinta Verzilor, Katrin Göring-Eckardt.
Regulile privind azilul politic și problema centralelor nucleare versus producția de cărbune au fost principalele obstacole în dialogul partidelor.
Verzii vor ca refugiații care au primit azil în Germania să poată să-și aducă și familiile cu ei, dar conservatorii lui Merkel și liberalii ar fi insistat că politica de reunificare a familiei trebuie să fie strictă.
În final, coaliția Jamaica (numită așa din cauza „culorilor” partidelor) a murit, înainte să se nască.