Germania, fără energie nucleară

Europenii nu văd cu ochi buni decizia Berlinului de a închide treptat, până în 2022, toate reactoarele.

Anunţul guvernului german privind intenţia de a sista, până în 2022, producţia de energie nucleară prin închiderea tuturor celor 17 centrale a fost primit ieri cu suspiciune, îndeosebi de ţările europene.

Potrivit planurilor coaliţiei de guvernământ de la Berlin, prezentate de ministrul mediului, Norbert Roettgen, majoritatea centralelor vor fi închise până la sfârşitul acestui an, ultimele trei, cele mai moderne, urmând să fie scoase din uz cel mai târziu până la finele lui 2022. Decizia guvernului german este "ireversibilă", a subliniat ministrul mediului. Germania devine astfel primul stat industrializat care renunţă la energia nucleară. Berlinul trebuie să găsească însă, în acest răstimp, soluţii pentru acoperirea necesarului de electricitate de 22 %, asigurat în prezent de centralele atomice.

Francezii resping ideea

"Este doar o decizie politică. Multe lucruri se pot însă întâmpla de acum până în 2022", a reacţionat Anne Lauvergeon, preşedintele grupului nuclear francez Areva, citată de ziarul "Le Figaro". Secretarul-general al formaţiunii de guvernământ de la Paris, Jean-Francois Cope, a subliniat că exemplul Germaniei nu trebuie urmat de Franţa. "85 la sută din energia noastră este produsă de centralele nucleare. Acest lucru denotă puterea industrială a Franţei", a adăugat oficialul francez.

Alţi politicieni francezi se întreabă cum va explica guvernul de la Berlin populaţiei, sensibilă la acest subiect, faptul că energia pe care o va importa din Franţa este produsă tot de centralele nucleare. După la accidentul de la Fukushima şi oprirea imediată a opt centrale nucleare, cele mai vechi, Germania a trebuit să ia electricitate din afară. De la jumătatea lui martie, importurile de curent electric din Franţa s-au dublat.

Cel mai probabil, decizia Germaniei va pune presiune şi pe guvernul francez să reducă din producţia de energie nucleară. La summitul G8 de săptămâna trecută, preşedintele Nicolas Sarkozy a încercat să obţină o relaxare a testelor de securitate prin care vor trece centralele nucleare din spaţiul comunitar.

Suedia a avertizat Germania că soluţia adoptată nu este ideală deoarece va fi nevoită să importe mai mulţi combustibili fosili, inclusiv cărbune, fapt ce îi va periclita planurile ambiţioase de reducere a emisiilor de carbon. Germania şi-a propus să reducă cu 40 la sută emisiile de gaze cu efect de seră până în 2020, în raport cu 1990.