Germania a redus importurile de gaze. Ce se va întâmpla în acest an

Germania a redus importurile de gaze. Ce se va întâmpla în acest an Sursa foto: Dreamstime.com

Germania a făcut schimbări drastice pe piața gazelor. În 2023, statul german a diminuat importurile cu 32,6%. Decizia a fost luată după ce Rusia a sistat livrările către vest.

Germania a redus semnificativ importurile de gaze în 2023. Astfel, statul a economisit energie, și exportat mai puţin după decizia Rusiei de a întrerupe livrările către vest.

Germania a redus importurile de gaze

Statul german nu s-a lăsat afectat în totalitate de măsura Rusiei din 2023. Autoritatea de reglementare a energiei a anunțat că în anul precedent importurile de gaze au fost diminuate semnificativ.

În anii precedenți, Germania a fost un client important al gazelor ruseşti. De la începutul războiului din Ucraina, statul a fost nevoit să caute soluții, în condițiile în care Rusia anunța sistarea livrărilor.

Ne puteți urmări și pe Google News
Germania a redus importurile de gaze. Ce se va întâmpla în acest an

Gaze naturale / Sursa foto: Arhiva EVZ

Soluțiile găsite de statul german

De la finalul anului 2022, statul german a dat startul construcțiilor de terminale plutitoare. Cu ajutorul acestora, importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) de pe piaţa globală,  au fost posibile. În acest mod, Germania reușit sa completeze aprovizionarea prin conducte.

Per total, statul german a importat  în 2023 peste 968 terawatt-oră (TWh) de gaze naturale.Dintre acestea, 43% proveneau din Norvegia, 26% din Olanda şi 22% din Belgia. Dincolo de acest prag, o parte a gazelor a ajuns pe mare sau din alte părți ale Europei.

Exporturile de gaze din Germania către statele vecine au scăzut cu 63% anul trecut.Aproape 187 TWh din exporturile înregistrate în 2023, au fost trimise în Republica Cehă, Austria şi Ţările de Jos.

Germania a redus importurile de gaze. Ce se va întâmpla în acest an

Germania.Sursa: Dreamstime.com

Germania a redus consumul de gaze

Dincolo de schimbările la capitolul importuri, cetățenii au redus semnificativ consumul de gaze. La nivel de țară, acesta a scăzut cu 5% în 2023. Totuși, schimbarea nu ar fi fost posibilă dacă vremea nu ar fi fost blândă anul trecut. Pe parcursul iernii cu valori termice mai ridicate decât cele caracteristice, consumul de gaze a fost mai redus.

Autoritatea de reglementare a dat asigurări că statul nu mai are probleme legat de aprovizionare. Mai mult, rezervoarele de depozitare sunt în acest moment umplute în proporţie de 91%.

Preţul de referinţă al gazelor se situează în prezent la puţin peste 30 de euro.