„Întrebarea dacă se livrează arme trebuie adresată direct ţărilor bănuite sau despre care se spune că ar face acest lucru”, a răspuns oficialul german, când presa i-a cerut o reacţie în legătură cu remarcile ministrului ucrainean al Apărării, Valeri Gheletei, care a afirmat că, în urma contactelor bilaterale avute la summitul NATO cu miniştri ai Apărării din statele Alianţei, unele dintre acestea au acceptat să furnizeze arme Ucrainei pentru a o ajuta în lupta cu separatiştii proruşi şi că aceste livrări au început.

În orice caz, Germania nu este una dintre aceste ţări, a precizat Seibert, citat de Reuters și preluat de Agerpres.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat în timpul summitului că Alianţa nu va furniza armament Ucrainei, dar statele membre pot decide în mod individual dacă pot onora astfel de cereri din partea Kievului.

Un consilier al preşedintelui ucrainean a declarat după summitul NATO că Statele Unite, Franţa, Polonia, Norvegia şi Italia vor furniza arme Ucrainei, dar ulterior toate aceste ţări au dezminţit informaţia.

Totuşi, preşedintele Petro Poroşenko a insistat că astfel de înţelegeri chiar au fost încheiate cu unele state membre ale Alianţei.