Un caz scandalos petrecut în Germania demonstrează abuzul grosolan făcut de autorități asupra libertății de expresie și a dreptului la informare.
Într-o aparentă tentativă de a ascunde o dublă omucidere la Hamburg, autoritățile germane au cenzurat orice informație despre acest subiect. Ele au mers până acolo încât au percheziționat apartamentul persoanei care a filmat crima și locuința bloggerului care a postat filmul pe YouTube.
Această crimă a avut parte de titluri de-o șchioapă în toată lumea. Ea a fost comisă în dimineața de 12 aprilie. Asasinul, Mourtala Madou, un imigrant clandestin de 33 de ani, originar din Niger, a înjughiat-o pe fosta sa prietenă germană, Sandra P. și pe fiica lor, în vârstă de numai un an, într-o stație de metrou din Hamburg.
Copila a murit pe loc; mama ei a decedat la spital. Fiul Sandrei, de trei ani, a fost martor la crimă.
Potrivit procuraturii, Madou – care inițial a fugit de la locul asasinatului dar apoi s-a predat – ar fi acționat „sub influența mâniei și a dorinței de răzbunare”, deoarece în ajun un tribunal a refuzat să-i acorde custodia comună a fetiței.
Ulterior s-a aflat că Madou o amenința pe Sandra și bebelușul de o lună de zile. Un procuror general a declarat ziariștilor că poliția, după ce investigase plângerile depuse de Sandra, apreciase că „amenințările nu trebuie luate în serios”, a închis dosarul.
Cu șase luni înainte de crimă, în octombrie 2017, un judecător revocase o ordonanță de restricție pe care Sandra P. o obținuse împotriva lui Madou, cu două luni înainte, pe motiv că nu fusese prezentată „nici o dovadă” a pericolului pe care acesta l-ar reprezenta.
Din acest moment, gesturile de intimidare ale lui Madou s-au înmulțit și s-au agravat, inclusiv amenințări cu moartea: „O voi ucide pe fiica noastră și apoi și pe tine!”
Un „detaliu” al dublei crime nu a fost niciodată prezentat oficial: Madou a înercat să-i taie capul bebelușului său. Acest amănunt nu a fost pomenit decât de un cetățean ghanez, cântăreț de gospel într-o biserică evaghelică din Hamburg. Ajuns pe peronul metroului cu puțin înainte de crimă, ghanezul Daniel J. a filmat scena cu telefonul său. Filmul arată polițiști care interoghează martorii și personalul ambulanței în jurul a ceea ce pare a fi cadavrul fetiței. Se aude vocea lui Daniel J. spunând în engleză: „Oh, Doamne, este incredibil, oh, Iisuse, oh, Iisuse, oh, Iisuse, au tăiat capul bebelușului. Oh, Doamne.”
Heinrich Kordewiner, un blogger din Hamburg care a descoperit filmul pe pagina de Facebook a lui Daniel J. l-a postat pe YouTube.
Câteva zile mai târziu, mai mulți procurori și agenți de la brigada de combatere a criminalității cibernetice a poliției din Hamburg, având un mandat legal, au percheziționat apartamentului lui Kordewiner și i-au confiscat computerul, telefonul mobil și alte aparate electronice ca „dovezi”. „Infracțiunea” lui Kordewiner? A postat filmul pe internet.
Kordewiner și colegul său de apartament au declarat pentru Gatestone că acțiunea poliției a înecput la 6.45 dimineața. Ei au refuzat să deschidă, dar poliția a spart ușa și a percheziționat inclusiv camera colocatarului, deși mandatul nu prevedea acest lucru.
„Polițistul a spus că are dreptul să caute și cartele SD (securizate)”, a declarat colocatarul pentru Gatestone. „A frunzărit cărțile de pe etajera mea, apoi a declarat că are dreptul de a cotrobăi tot apartamentul. Mi-a zis să mă liniștesc.”
Mandatul de percheziție în acuză pe Kordewiner de „intruziune în viața privată” a victimei, violând articolul 201a din Codul Penal german numit „paragraf pentru paparazzi”. Acest alineat al Codului Penal a fost aprobat în 2015 la propunerea lui Heiko Maas (actualul ministru de Externe) care la vremea respectivă era ministru al Justiției și autorul Legii Cenzurii pe Internet.
Articolul 201a, puțin cunoscut și rareori aplicat, interzice fotografierea „persoanelor fără apărare”. Această prevedere, care a fost justificată pentru protejarea victimelor accidentelor de circulație de fotografii amatori, a fost acuzată de mulți, încă de la dezbaterea în 2014, de cenzură și atentat la libertatea de expresie.
„Nu comentăm acest zvon (al decapitării)”, a declarat procurorul general Nana Frombach pentru Gatestone. Totuși ea a recunoscut că bebelușul avea „răni grave la gât”.