Germania ar putea fi chemată în judecată, de Comisia Europeană, pentru taxa impusă vecinilor cărora le-a vândut gaze naturale. Oficialii de la Bruxelles consideră că au fost încălcate reglementările europene privind piața unică.
Comisia Europeană intenționează să dea în judecată guvernul de la Berlin. Oficialii de la Berlin susțin că au fost încălcate regulile comunitare privind privind piaţa unică, după cum relatează Reuters.
Germania acuzată de practici incorecte
Comisia Europeană a primit mai multe reclamații în legătură cu o taxă suplimentară impusă de Berlin pentru achiziția de gaze naturale din depozitele sale. Conform Reuters, care citează două surse familiare cu litigiul, procesul ar putea fi lansat în următoarele zile. Drept care s-ar putea ajunge la proces.
„Rămânem în legătură cu autorităţile germane în această chestiune, inclusiv la nivel politic... nu speculăm cu privire la posibila deschidere a procedurilor de încălcare a dreptului comunitar”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei.
Taxa impusă de Germania ar fi rămas în vigoare după criza energetică din 2022 când Moscova a redus fluxurile de gaze livrate prin Nord Stream. Pe această rută se asigurau cam 15% din importurile de gaze ale Europei. Berlinul a introdus o așa numită „taxă de neutralitate” prin care să-și acopere costurile cu achiziția de gaze non-ruse, la prețuri ridicate. Banii au fost percepuți pentru vânzările de gaze către vecinii săi.
Taxa suplimentară s-a triplat în prezent, din octombrie 2022, când a fost introdusă de Germania. Mai multe guverne au acuzat că această măsură contravine regulilor pieţei unice a UE. Reglementările interzic introducerea oricărui tarif suplimentar pentru comerţul dintre ţările blocului comunitar.
Procedura inițiată de CE
Republica Cehă, Austria, Slovacia şi Ungaria au presat Comisia Europeană să ia măsuri împotriva taxei din Germania. Totodată, autoritatea de reglementare a energiei din UE, ACER, a transmis că astfel de taxe au dus la creșterea prețurilor la gaze în unele ţări.
Potrivit oficialilor autorității, astfel de măsuri nu mai trebuie aplicate în cazul comerțului trans transfrontalier.
Comisarul pentru Energie, Kadri Simson, a declarat că taxa impusă de Germania a pus în pericol solidaritatea blocului comunitar. De asemenea, a afectat eforturile de a reduce dependenţa UE de gazul rusesc.
Germania își apără decizia
Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei şi Climei din Germania a declarat că taxa este nediscriminatorie. Oficialul a explicat că și alte ţări UE au beneficiat de faptul că Germania şi-a umplut rapid vastele depozite de gaze.
„Această măsură a adus o contribuţie decisivă la securitatea europeană a aprovizionării şi la stabilizarea preţurilor”, a declarat purtătorul de cuvânt într-un comunicat.
Într-un asemenea proces, procedura oficială prevede trimiterea unei notificări prin care se solicită informații. Urmează o cerere de conformare la legislația comunitară. Iar apoi cazul este trimis Curţii Europene de Justiţie.
„Comerţul dintre statele membre nu este restricţionat de taxe, aşa că nu există nicio justificare pentru trecerea la gazul rusesc”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei şi Climei din Germania.