Germania a fost salvată înaintea Greciei

În milioanele de rânduri care s-au scris despre Europa, Germania este "distribuită" în mod curent în rolul adultului responsabil, iar Grecia în rolul copilului neascultător.

Dar, în criză, sprijinul financiar oferit Germaniei a fost mult mai consistent decât cel acordat Greciei, potrivit calculelor Bloomberg. În decembrie 2009, expunerea băncilor comerciale din Germania asupra Greciei, Irlandei, Italiei, Portugaliei şi Spaniei era de 704 miliarde de dolari, mult peste capitalul agregat al creditorilor, deci peste ce îşi puteau permite. Însă planurile de salvare concepute de Uniunea Europeană (UE) şi Banca Centrală Europeană (BCE) pentru ţările afectate de criză au făcut posibil ca germanii să îşi poată recupera creanţele. A fost salvată astfel Germania şi contribuabilii care ar fi trebuit să sprijine băncile cu bani, dacă acestea nu şi-ar fi putut recupera împrumuturile.

Când Germania şi-a recuperat datoriile, celelalte bănci centrale au creditat banca centrală a Greciei pentru a suplini ieşirile de capital.

Este greu de cuantificat cât a beneficiat Germania din acest exerciţiu. Un indicator pot fi banii pe care i-a retras din ţările zonei euro: 466 miliarde de euro, din decembrie 2009 până în aprilie 2012.

Prin comparaţie, Grecia a primit în total 340 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor. Doar 15 miliarde de euro au venit din Germania, restul provenind de la BCE, UE şi Fondul Monetar Internaţional.