S-a întors VISCOLUL. Drumuri naționale din Vrancea, Buzău și Tulcea, închise din cauza zăpezii
- Cristina Botezatu
- 31 ianuarie 2012, 19:50
Cea mai mare parte a țării este încă sub avertizarea cod portocaliu de ger, emisă ieri de meteorologi, și care va fi valabilă până vineri, 3 februarie.
UPDATE 19.00. Potrivit Centrului Infotrafic, la ora 18.30, circulaţia rutieră era întreruptă, din cauza zăpezii şi a viscolului, pe următoarele drumuri naţionale:
- DN 22 Râmnicu Sărat – Brăila, judeţul Buzău;
- DN 22A Cataloi – Hârşova;
- DN 23A Milcovul – Ciorăşti, judeţul Vrancea;
- DN 22F Izvoarele – Nalbant, judeţul Tulcea;
- DN 23B Măicăneşti – Ciorăşti, judeţul Vrancea;
- DN 23 Focşani –Măicăneşti, judeţul Vrancea;
- DN 2N Dumbrăveni – Bogza, judeţul Vrancea.
UPDATE 15.00. Din cauza temperaturilor foarte scăzute din ultimele zile, în mai multe orașe din țară se înregistrează probleme cu presiunea gazelor naturale. UPDATE 14.25.
- DN 22 Râmnicu Sărat – Brăila, judeţul Buzău;
- DN 22A Cataloi – Nalbant, judeţul Tulcea
- DN 23A Milcovul – Ciorăşti, judeţul Vrancea
- DN 22F Izvoarele – Nalbant, judeţul Tulcea
- DN 23B Măicăneşti – Ciorăşti, judeţul Vrancea
- DN 23 Focşani –Măicăneşti, judeţul Vrancea;
- DN 2N Dumbrăveni – Bogza, judeţul Vrancea.
UPDATE 14.00. Mai multe mașini sunt blocate în județul Tulcea din cauza viscolului. UPDATE 13.30. Centrul Infotrafic le recomandă șoferilor să circule cu viteză redusă pe Autostrada București - Constanța, unde între kilometruu 92 și 167, viscolul și zăpada au redus vizibilitatea sub 50 de metru. UPDATE 13:04. În această perioadă trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor. Ei nu vor fi lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate şi nu vor fi trasportaţi pe distanţe lungi dacă maşina nu are sistemul de încălzire corespunzător. Medicii atrag atenţia şi asupra încălzirii locuinţelor şi recomandă evitarea improvizaţiilor care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon. UPDATE 12:55. Specialiştii Ministerului Sănătăţii îi sfătuiesc pe oameni ca în această perioadă să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume. UPDATE 12:53. În ultimele 24 de ore, 275 de persoane au ajuns în centre sociale, la nivel naţional. UPDATE 12:50. Reprezentanții Ministerului Sănătății au anunțat că încă două persoane au decedat, în ultimele 24 de ore, din cauza gerului. Victimele sunt din județele Hunedoara și Galați. Numărul deceselor cauzate de frig a ajuns la opt. UPDATE 12.40. Porturile din județul Constanța au fost închise din cauza vântului foarte puternic. În plus, un drum național și mai multe drumuri județene sunt închise din cauza viscolului. UPDATE 12.15. La ora 12.00, în principalele orașe din țară se înregistrau următoarele temperaturi:
- București: - 10 grade Celsius
- Constanța: - 10 grade Celsius
- Iași: -12 grade Celsius
- Suceava: -14 grade Celsius
- Bacău: -10 grade Clesius
- Brașov: -16 grade Celsius
- Craiova: -15 grade Celsius
- Râmnicu Vâlcea: -8 grade Celsius
- Sibiu: -11 grade Celsius
- Cluj-Napoca: -11 grade Celsius
- Baia Mare: -6 grade Celsius
- Deva: -7 grade Celsius
VEZI AICI HARTA CU TEMPERATURILE ÎN TIMP REAL. Opt persoane au murit până acum din cauza frigului. Alți zeci de oameni din toată țara au ajuns la spital, cu degerături sau cu probleme cardio-respiratorii. Noaptea trecută a adus și cea mai scăzută temperatură din acest sezon. La Întorsura Buzăului, judeţul Covasna, s-au înregistrat -29 de grade Celsius. A fost foarte frig și în alte orașe: -20 în Bucureşti, -22 la Alba Iulia şi Sibiu, -23 la Miercurea Ciuc şi -24 la Braşov. În mai multe zone din sudul și estul țării, a revenit însă și viscolul, care a dat bătăi de cap șoferilor săptămâna trecută. Potrivit Infotrafic, mai multe tronsoare de drumuri naționale sunt închise:
- DN5A Isvoarele – Mironeşti, judeţul Giurgiu;
- DN22 Râmnicu Sărat – Brăila, judeţul Buzău;
- DN22A Cataloi – Nalbant, judeţul Tulcea;
- DN22D Horia – Ciucurova, judeţul Tulcea;
- DN22F Nalbant – Izvoarele, judeţul Tulcea;
- DN2L Tişiţa – Panciu, judeţul Vrancea;
- DN23A Milcovul – Ciorăşti, judeţul Vrancea;
- DN23 Focşani – Măicăneşti, judeţul Vrancea;
- DN23B Măicăneşti - Ciorăşti, judeţul Vrancea;
- DN2M Focşani - Odobeşti, judeţul Vrancea;
- DN2D Focşani - Boloteşti, judeţul Vrancea;
- DN24 Tişiţa - Cosmeşti, judeţul Vrancea;
- DN2N Dumbrăveni – Bogza, judeţul Vrancea.
Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Poliţia solicită conducătorilor de autovehicule următoarele:
- să reducă viteza de deplasare în zonele precizate precum şi în apropierea trecerilor pentru pietoni, iar în condiţiile unui carosabil acoperit cu zăpadă, polei, gheaţă sau mâzgă să circule cu o viteză de 30km/h în localităţi şi 50km/h în afara acestora;
- să-şi asigure o bună vizibilitate curăţând parbrizul, luneta şi geamurile laterale; să asigure buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi a sistemului de climatizare şi dezaburire;
- să folosească corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic;
- să păstreze în mers o distanţă suficient de mare pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;
- să echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare;
- să nu frâneze sau să vireze brusc şi să folosească cu precădere frâna de motor.
Conducătorii auto trebuie să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă şi să-şi pregătească autovehiculul pentru drum (plinul de combustibil, lopată, sac cu nisip, etc.). Gerul a făcut victime și în alte țări est-europene Valul de frig care afectează de câteva zile Europa de Est a provocat moartea a aproximativ 50 de oameni. Prognozele meteo indică o răcire considerabilă a vremii și căderi de zăpadă și în Italia, Franța și Marea Britanie. CITIȚI ȘI:
- COD PORTOCALIU DE GER. Temperaturi RECORD de -27 de grade!
- 8 români, ucişi de ger. Încă 275 de oameni ai străzii luați de ambulanțe
- România, sub COD GALBEN de ger. VEZI cum va fi vremea în orașul tău
- Nelu "Balamuc", războinicul zăpezii de pe Merţul de 12 tone
- Cum să circuli în siguranţă pe ninsoare şi viscol
- Eterna "surpriză" a iernii româneşti: ninge în ianuarie! Românii se aruncă cu capul în nămeţi din grabă sau prostie