Ger și ninsori. Ce se poate întâmpla la cea mai scăzută temperatură
- Căt ălina Iordache
- 28 noiembrie 2018, 10:18
Codul galben de ninsori viscolite, depunerile de zăpadă, gheaţa şi intensificările vântului anunțate de meteorologi au ajuns în România, însă, există regiuni în lume unde temperatrurile scad drastic.
Polul frigului se află în Rusia. Siberia, cunoscută ca regiunea cu cele mai aprige ierni, acoperă 77 la din suprafața statului. Dincolo de toată pustietatea desfășurată de-a lungul și de-a latul a kilometri pătrați, în Siberia sunt și o mulțime de orașe. Unul dintre acestea e și cel mai rece oraș din lume, Oimiakon, în traducere, „apa care nu îngheață”, unde trăiesc aproximativ 500 de oameni.
Recent, a fost atât de frig în Oimiakon, încât un termometru electronic a cedat după ce a ajuns la temperatura de -62 de grade Celsius. Stația meteo de la polul frigului a înregistrat -59 de grade Celsius, dar localnicii spun că temperaturile înregistrate de ei au ajuns și la -67 de grade Celsius. Temperatura e cu aproximativ un grad mai mare decât cea mai joasă temperatură dintr-o așezare permanentă de pe planetă, potrivit playtech.ro.
Recordul pentru cea mai scăzută temperatură a fost stabilit în 1933, tot în Oimiakon, când s-au înregistrat -67,7 grade Celsius. Temperaturi mai joase au fost înregistrate în Antarctica, recordul fiind de -89,2 grade Celsius.
Localnicii din Siberia se plâng că, din cauza gerului, le îngheață cerneala în stilouri și că ochelarii de vedere li se lipesc de față. De asemenea, ei preferă
să își lase mașinile pornite peste zi, ca să nu riște să nu le mai poată porni.