Georgia şi Rusia bagă glonţ pe ţeavă

Invocând „concentrările de trupe“ operate de Tbilisi, Rusia anunţă suplimentarea trupelor din Abhazia şi Osetia de Sud.

Rusia îşi va suplimenta contingentul militar din teritoriile separatiste proruse din Georgia (Abhazia şi Osetia de Sud) din cauza situaţiei din regiune. Anunţul a fost făcut, ieri, de Ministerul rus al Apărării. Totodată, Ministerul rus al Afacerilor Externe a afirmat că Georgia şi-a concentrat trupele în apropiere de Abhazia, semn al „pregătirilor pentru lansarea unei operaţiuni militare“ împotriva acestui teritoriu, relevă AFP.

Potrivit Moscovei, autorităţile de la Tbilisi ar fi concentrat circa 1.500 de soldaţi şi forţe de poliţie în Defileul Kodori. Orice tentativă a Georgiei de a recurge la forţă pentru rezolvarea conflictelor, la violenţă contra forţelor ruse de pace şi asupra cetăţenilor ruşi din Abhazia şi Osetia de Sud va primi un răspuns adecvat“, a precizat Ministerul rus al Apărării.

Imediat, Georgia a negat că şi-ar concentra forţele în apropierea regiunilor separatiste şi a denunţat decizia Rusiei de a-şi suplimenta contingentul militar. „Comunicatul rus este pur şi simplu o minciună“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului georgian de Interne, Şota Utiaşvili. Abhazia s-ar vrea protectorat Escaladarea tensiunilor dintre cele două părţi vine la o zi după ce Abhazia a declarat că este gata să devină un „protectorat militar“ rus şi să găzduiască baze ruseşti. „Suntem gata să respectăm interesele Rusiei în regiune în schimbul unui protectorat militar al Rusiei şi al cooperării economice“, a declarat ministrul de externe, Serghei Şamba. Un înalt oficial din diplomaţia rusă avertizase, vineri, că Rusia este gata să intervină militar pentru a-şi proteja cetăţenii, în cazul în care ar izbucni un conflict între republicile separatiste Abhazia sau Osetia de Sud şi Georgia.

Înfuriată de legăturile dintre Moscova şi aceste două regiuni separatiste, Georgia a blocat, luni, negocierile bilaterale ruso-georgiene pentru accederea Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului. Autorităţile de la Tbilisi au cerut Moscovei să anuleze măsurile luate în ceea ce priveşte Abhazia şi Osetia de Sud, însă delegaţia rusă a explicat că aceste aspecte nu pot fi discutate în cadrul negocierilor pentru OMC. ISTORIA UNUI CONFLICT Relaţii tot mai tensionate Abhazia şi Osetia de Sud şi-au proclamat unilateral independenţa la începutul anilor ’90. Oficialii de la Tbilisi susţin că Rusia încearcă să-şi anexeze cele două teritorii separatiste, sprijinind autorităţile din aceste regiuni şi încurajând locuitorii să obţină cetăţenie rusă. Relaţiile dintre Tbilisi şi Moscova s-au deteriorat considerabil în ultima perioadă, după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat că Rusia va coopera mai strâns cu Abhazia şi Osetia de Sud.

Reacţia a venit ca urmare a recunoaşterii independenţei Kosovo de către Occident, precum şi a intenţiei Georgiei de a se integra în NATO. Cea mai recentă situaţie de criză dintre Rusia şi Georgia datează din 20 aprilie, când un avion georgian fără pilot care desfăşura o misiune în spaţiul aerian abhaz a fost doborât de un avion de vânătoare rusesc.