George Simion, interzis în Moldova. CTP: Agenda sa politică e conformă cu cea a lui Putin și a Kremlinului

George Simion, interzis în Moldova. CTP: Agenda sa politică e conformă cu cea a lui Putin și a Kremlinului Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

George Simion, liderul AUR, a primit interdicție de a intra în Republica Moldova pentru încă 5 ani. La scurt timp după ce s-a aflat această veste, jurnalistul Cristian Tudor Popescu (CTP), un cunoscut opozant al lui George Simion, a comentat gestul premierului Republicii Moldova.

George Simion a primit interdicție de a intra în Republica Moldova pentru încă 5 ani, până la 1 octombrie 2028, după ce o decizie inițială în acest sens, luată în 2018, a fost prelungită cu încă cinci ani.

George Simion, indignat

La scurt timp de la aflarea veștii, George Simion a reacționat într-o conferință de presă:

„Republica Moldova, în opinia mea, nu este o ţară, este un stat. Urăsc din străfundul sufletului meu hotarul de la Prut. Nu văd niciun argument pentru care al doilea stat românesc să continue să existe în altă componenţă decât în componenţa ţării mame. Cu siguranţă nu-mi doresc perpetuarea unei statalităţi moldoveneşti diferită de România. Eu iubesc România de Nistru pân’ la Tisa”, a spus George Simion, într-o conferinţă de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vă daţi seama că noi avem un plan de unire. Adică nu ne dorim să mai existe Preşedinţie, Guvern, Parlament acolo, la Chişinău, ci vrem să avem o singură ţară, cum am avut înainte ca doi criminali ai istoriei – Stalin şi Hitler – să ne despartă. Cu siguranţă în ochii guvernanţilor din Republica Moldova asta e echivalent cu o destabilizare, dar ăsta sunt eu de mic, aşa m-au învătat bunicii că e corect”, a adăugat acesta.

George Simion

Liderul AUR, George Simion. Sursa foto: Arhiva EvZ

Reacția lui Cristian Tudor Popescu

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu (CTP) a comentat reacţia lui George Simion la aflarea veştii.

CTP consideră că, prin afirmațiile făcute marți, George Simion a dezvăluit pentru prima dată în mod public că agenda politică a sa și a partidului AUR sunt conforme cu cea a lui Putin și a Kremlinului.

„Premierul moldovean Dorin Recean l-a declarat pe G. Simion interzis pentru încă 5 ani în Republica Moldova deoarece „Face parte din efortul de destabilizare a țării de către Rusia”.

Drept răspuns, șeful AUR a glăsuit că „Republica Moldova e un stat artificial” și că „Nu mai trebuie să existe președinție, parlament și guvern la Chișinău”. Întrucât toate sondajele arată limpede că nu doar politicienii, ci peste trei sferturi din populația Basarabiei nu doresc în clipa de față unirea cu România, asta se poate face doar prin anexarea cu forța de către România.

Pentru prima dată, ținta AUR se identifică public cu cea a Kremlinului: desființarea prin forță a statului independent și suveran Republica Moldova și retransformarea într-o gubernie rusească”, a punctat CTP, pe pagina sa de Facebook.

Cristian Tudor Popescu a recunoscut ca a fost concediat de la Digi Tv

Cristian Tudor Popescu. Sursă: Arhivă EVZ

George Simion, interzis în Republica Moldova până în 2028

Liderul AUR, George Simion, are interdicţie de a intra în Republica Moldova pentru încă 5 ani, adică până la 1 octombrie 2028, după ce o decizie iniţială în acest sens, luată în 2018, a fost prelungită cu încă cinci ani.

Inspectoratul General pentru Migraţie a anunțat că, de la începutul războiului din Ucraina, a luat măsura asiguratorie de a declara ca indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova 98 de cetăţeni străini.

George Simion a fost expulzat la 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani.

Comportamentul inadecvat și provocator

Interdicția a fost impusă după ce, pe 27 august 2018, unui grup de cetățeni români, participanți la Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova. Motivul inițial a fost comportamentul inadecvat și provocator al unor persoane, refuzul de a se conforma procedurilor legale și o serie de amenințări în discuțiile cu reprezentanții Poliției de Frontieră. În același timp, autoritățile din România au negat aceste afirmații, susținând că tinerii au avut un comportament adecvat. În martie 2021, Simion nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova, iar Poliția de Frontieră de la Vama Leușeni i-a comunicat oficialului român că acesta are o interdicție valabilă până în 2023. Nici în iunie 2022 nu i s-a permis să intre în Moldova, unde avea loc ședința comună a parlamentelor Republicii Moldova și României.