Evenimentul Zilei > Actualitate > George Maior, plătit regește pentru doctoratele coordonate de peste Ocean. Cât a încasat ambasadorul
George Maior, plătit regește pentru doctoratele coordonate de peste Ocean. Cât a încasat ambasadorul

George Maior, plătit regește pentru doctoratele coordonate de peste Ocean. Cât a încasat ambasadorul

Deși activitatea de ambasador al României la Washington îi consumă mult timp. George Maior poate să coordoneze și doctorate.

George Maior, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii (SUA), a primit bani pentru că a coordonat șapte doctorate. Fostul director al Serviciului Român de Informații (SRI) a încasat 500.000 de lei în ultimii cinci ani. Deși se află la Washington din anul 2015, el a reușit să coordoneze lucrările de doctorat.

Maior deține și catedră la Școala Națională de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Este profesor universitar  și conducător de doctorate, conform pressone.ro.

Câte doctorate a coordonat George Maior, ambasadorul României

Ambasadorul României a primit 400.000 de lei, trecuți în declarația de avere. Pentru anul 2020, oficialul va mai încasa aproximativ 100.000 de euro, conform sursei citate. Veniturile i-au revenit pentru că a coordonat lucrări de doctorat. Nu a încasat banii pentru activitatea de profesor universitar, pentru că și-a suspendat contractul de bază. În perioada octombrie 2015 – septembrie 2020, Maior a coordonat șapte doctoranzi. Dar niciunul nu și-a dus studiile până la capăt. Legea spune că termenul de finalizare a unui doctorat este de trei ani.

De asemenea, trei persoane care au dat examen de admitere la Școala Doctorală a SNSPA în anul 2020, au devenit doctoranzii ambasadorului de la Washington, din octombrie 2020. Interesant este că Maior nu figurează cu activitate de referent în vreo comisie de susținere a tezelor altor doctoranzi. În această perioadă în care a încasat banii.

Care sunt sumele declarate de George Maior

La SNSPA, rector este Remus Pricopie, bun prieten cu George Maior. În perioada în care actualul ambasador era șef la SRI, școala doctorală a Academiei SRI a avut probleme. 42 dintre cele 82 de teze susținute în perioada ianuarie 2010 – decembrie 2014 au fost reclamate ulterior la CNATDCU pentru plagiat. 38 dintre acestea chiar de către noua conducere a Academiei.

Sumele declarate de George Maior se ridică la 407.153 de lei. Estimativ 21.000 lei pentru intervalul octombrie–decembrie 2015 și 386.153 de lei pentru intervalul 2016–2019. La acestea se vor adăuga alți circa 100.000 lei. Venituri obținute în 2020, care urmează să fie incluse în declarația de avere ce va deveni publică în mai 2021