George Maior garantează neutralitatea şi independenţa SRI în an electoral: "Vor fi sancţiuni dure"

George Maior garantează neutralitatea şi independenţa SRI în an electoral: "Vor fi sancţiuni dure"

Directorul SRI, George Maior, a declarat, azi, că, întrucât 2012 este un an "mai special", fiind an electoral, a atras atenţia tuturor ofiţerilor să aibă în vedere valorile fundamentale ale SRI - neutralitatea şi independenţa - în caz contrar urmând a le fi aplicate sancţiuni dure.

"Întrucât anul 2012 este un an mai special, având în vedere evoluţii din afara SRI - mă refer la faptul că este un an electoral - am atras atenţia, deşi sunt convins că nu este nevoie, deja există în etica şi în conştiinţa Serviciului acest lucru, să aibă în vedere valorile fundamentale ale acestui serviciu, de neutralitate şi independenţă", a spus George Maior, azi, la bilanţul SRI pe 2011. Directorul SRI spune că vor fi sancţiuni dure în eventualitatea în care ofiţerii Serviciului s-ar implica politic, dar s-a declarat convins că aceste lucru nu se va întâmpla.

"Am atras atenţia tuturor ofiţerilor să păstreze aceste valori. Vor exista sancţiuni dure pentru cei care încalcă aceste valori, deşi sunt convins că nu va fi cazul", a spus Maior. George Maior a făcut aceste afirmaţii la bilanţul SRI pe 2011, eveniment la care a participat şi preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului s-a declarat mulţumit de activitatea SRI şi a subliniat că Serviciul Român de Informaţii are un rol consistent în prevenirea corupţiei prin semnalele transmise către instituţiile statului atât la nivel local cât şi la nivel central. Cele mai importante declaraţii făcute de directorul SRI, George Maior:

  • Anul 2011 a confirmat pe deplin rolul fundamental al SRI în ansamblul instituţiilor de informaţii ale statului şi faptul că şi-a asigurat pe deplin misiunea de protecţie a securităţii naţionale a României.
  • Combaterea evaziunii fiscale fie prin operaţiuni, fie prin transmitere de informaţii, securitatea energetică a României, aspecte legate de crima organizată cu ramificaţii de zona economică, aspecte legate de criminalitatea transfrontalieră au fost abordate în sute de informări ale serviciului şi în sute de operaţiuni care au adus beneficii bugetului statului într-o asemenea perioadă dificilă.
  • RISCURILE TERORISTE. Din punct de vedere al riscurilor şi ameninţărilor clasice, terorism, am avut în vedere creşterea acestui risc în raport cu ceea ce se întâmplă în plan european.
  • Trebuie să avem în vedere monitorizarea acestor aspecte şi lucrul cu partenerii externi pentru combaterea acestui risc pe teritoriul european şi euroatlantic. Din punct de vedere al intereselor strategice ale României, ne aflăm într-o zonă politică de mari interferenţe, astfel încât pe linia misiunii noastre clasice de asigurare a contra-spionajului am încercat (...) să oferim cunoaştere în legătură cu preocupările altor state, în special din zona estică, referitoare la evoluţii în această zonă de importanţă strategică deosebită.

Ne puteți urmări și pe Google News