GENIȘTII militari BRITANICI construiesc la Cincu, în județul Brașov
- Simona Stupar
- 16 iulie 2017, 17:36
Militari britanici, parte a regimentului Royal Monmouthshire Royal Engineers Militia – cel mai vechi regiment al armatei britanice - iau parte la un proiect de construcţii la Centrul Naţional de Instruire Întrunită de la Cincu, judeţul Braşov, alături de geniști militari români şi americani.
Aceşti specialişti joacă un rol esenţial în facilitarea funcţionării armatelor oriunde în lume. Pe lângă abilităţile de luptă, ei sunt specializaţi în proiectarea şi construcţia de proiecte de infrastructură.
În ultimele 6 săptămâni, geniștii britanici au contribuit la dezvoltarea unor facilităţi de antrenament la Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu, acolo unde 1.000 de militari britanici au luat parte la un amplu exerciţiu militar NATO luna trecută, potrivit unui comunicat al Ambasadei Marii Britanii la București. .
Comandantul Centrului de Instruire de la Cincu, generalul de brigadă Gheorghiță Vlad, a exprimat aprecierea pentru contribuţia inginerilor britanici. La rândul său, comandantul detaşamentului britanic a declarat: „Sunt impresionat de soldaţii români – extrem de muncitori şi hotărâţi. Aş fi bucuros să mai lucrez cu ei. Integrarea soldaţilor britanici şi români funcţionează perfect – ajutată şi de ofiţerii români care vorbesc o engleză excelentă”.
Printre militarii britanici de la Cincu se află şi Leigh Richardson, care atunci când nu este plecat alături de militarii în rezervă, este preot la biserica St. Peter din Carmarthen. El a ţinut o slujbă la Biserica Luterană din Cincu, oferindu-se să îl înlocuiască pe preotul parohiei de la Cincu, aflat la momentul respectiv în afara localităţii. La slujba susţinută de părintele Richardson alături de părintele Seth George din armata americană au participat enoriaşi din Cincu, dar şi militarii americani.
Iar activitatea neconvenţională a geniștilor militari britanici de la Cincu nu se încheie aici. Aceştia şi-au petrecut timpul liber construind o cuşcă pentru căţeii fără adăpost care protejează spaţiile de cazare din bază de paraziţi. Căţeii circulă liberi în baza de antrenament şi sunt hrăniţi şi îngrijiţi de militari, cu care sunt foarte prietenoşi.