Evenimentul Zilei > EVZ Special > Generație de sacrificiu. Problemele tinerilor din România, analizate de UE. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Generație de sacrificiu. Problemele tinerilor din România, analizate de UE. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Generație de sacrificiu. Problemele tinerilor din România, analizate de UE. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă, iar tu te simţi în formă. Ziua e favorabilă unor proiecte profesionale. Trebuie, numai, să te concentrezi foarte bine, azi pari obosit şi puţin distrat!

2 iunie

 

Generație de sacrificiu. Problemele tinerilor din România, analizate de UE. HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR

 

Pe 2 iunie s-au născut Marchizul de Sade, Allessandro de Cagliostro, Johnny Weissmuler, Constantin al II-lea, Morena Baccarin, Ion Constantin Brătianu, Constanţa Câmpeanu, Dan Iordăchescu

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Ioan cel Nou din Suceava şi Nichifor Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului. Nimic în ”Kalendar”.

 

Am primit curierul de Bruxelles. Foarte voluminos.  De la început mi-a atras atenția un studiu de vreo sută de pagini despre situația grea a tineretului din Europa. Sunt analizate mai toate țările europene, fie că sunt, sau nu, membre UE. Cooperare intre Euractiv, Eurostat și Direcția de control intern. Redau un rezumat al analizei despre situația foarte grea a tinerilor din România.

În prezent, factorii de decizie politică și statele membre ale UE se ocupă în continuare de aspectul de sănătate al pandemiei. Cu toate acestea, tinerii, ale căror amintiri despre consecințele crizei economice din 2008 sunt încă proaspete, intervin acum în încercarea de a evita repetarea greșelilor din trecut.

Chiar și pre-pandemie, tinerii erau deosebit de vulnerabili la condiții de muncă de calitate slabă. Am văzut după criza economică din 2008 că, pentru a crește ratele de ocupare a tinerilor, au fost adoptate politici care i-au împins pe tineri spre o muncă mai puțin renumerată”, a declarat Panagiotis Chatzimichail, membru al Forumului european pentru tineret.

Chatzimichail a citat, ca exemplu, valori mai mici ale salariilor minime ale tinerilor și promovarea unor perioade, stagii, neplătite care i-au obligat pe tineri să accepte orice loc de muncă, indiferent cât de departe era de pregătirea și preferințele lor.

El a spus că, pe măsură ce piața muncii se schimbă și munca flexibilă pare să devină o normă, există un risc real ca factorii de decizie politică să permită din nou să scadă securitatea locului de muncă și drepturile sociale ale tinerilor.

Trebuie să profităm de această oportunitate de a reconstrui mai bine și de a pune în aplicare politici care să sprijine mai degrabă decât să submineze drepturile sociale ale tinerilor”, a spus el.

Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale Nicolas Schmit, un politician progresist, care s-a opus în mod deschis politicilor bazate pe austeritate, încearcă să convingă cu greu contabilii disciplinei fiscale de la Bruxelles și din mai multe capitale ale UE.

Sunt sigur că un rezultat al pandemiei ar putea fi faptul că tinerii se simt obligați să accepte orice muncă, chiar și atunci când aceasta nu îndeplinește standardele de protecție socială pe care le așteptăm în Europa”, a spus Schmit.

Prin urmare, obiectivul Comisiei este să se asigure că toate locurile de muncă – fie temporare, pe termen scurt, sezoniere sau prin intermediul platformelor – oferă termeni și condiții decente pentru lucrător, fie el tânăr, sau adult”, a spus el, adăugând că politicile de pe piața muncii ar trebui să asigure securitatea tinerilor. Ei au dreptul la viața lor profesională.

Ai fost foarte afectat de această criză – în studiile tale, în viața ta socială și în încercările tale de a obține un loc de muncă. Promovarea și susținerea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor a fost o prioritate pentru Comisie de la începutul acestei crize.”

El a adăugat că, împreună cu statele membre, executivul UE lucrează din greu pentru a construi o Europă socială puternică, astfel încât tinerii să poată prospera.

Schmit a spus că UE a oferit statelor membre instrumente și finanțare pentru a stimula ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, de exemplu cu garanția consolidată pentru tineret, sisteme de educație și formare profesională modernizate, un impuls pentru ucenicie și sprijin pentru antreprenori.

„Vom prezenta, de asemenea, propuneri de combatere a subevaluării pe piața muncii, în special prin îmbunătățirea protecției sociale și a drepturilor muncii în economia platformei. Comisia nu dorește ca generația tinerilor de astăzi să fie încă o ”generație de sacrificiu”, ca multe în istoria Europei, a conchis comisarul.

 

BUCUREȘTI  România are una dintre cele mai mari rate de NEET (educație, angajare și formare) din UE, 19,4% comparativ cu media UE de 16,4% în anul 2019, ultimul an pentru care Eurostat are date complete furnizare de România.

În anul 2020, în ciuda unei creșteri generale a șomajului cauzată de pandemie, datele statistice nu arată o schimbare dramatică a șomajului în rândul tinerilor. Cu toate acestea, rata șomajului este considerabil mai mare pentru persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 – 17,3% pentru întregul an 2020 – comparativ cu media țării de 5%, potrivit Institutului național de statistici, INS.

Totuși, acest lucru este mai bun decât după criza financiară din 2008, când nivelul șomajului în rândul tinerilor s-a apropiat de 25%. În ultimul deceniu a scăzut cu până la 15%. Dar nivelurile de ocupare sunt considerabil mai slabe în orașele mici și în zonele rurale decât în ​​orașele mari. Potrivit Monitorului Social al Friedrich Ebert Stiftung, aproape unul din cinci dintre tinerii care trăiesc în zonele rurale nu se află în educație, angajare sau formare (NEET). În orașele mari, doar unul din doisprezece tineri poate fi calificat ca nu este NEET.

Concentrarea excesivă atât a oportunităților, cât și a resurselor în aglomerările urbane mari și foarte mari este, în acest sens ca și în multe altele, o problemă importantă în România”, potrivit Friedrich Ebert Stiftung România.

Comisia Europeană estimează că rata șomajului va crește până la 5,2% în 2021, înainte de a scădea la 4,8% în anul următor, 2022, considerat an post-pandemie. Este posibil ca datele statistice să nu prezinte un tablou chiar sumbru, dar situația tinerilor nu a fost îmbunătățită în 2020, ba chiar din contră.

De fapt, pandemia a exacerbat unele dintre problemele deja cunoscute ale tinerilor, iar soluțiile pentru temerile și nevoile tinerilor au devenit din ce în ce mai dificil de găsit, potrivit Consiliului Tineretului din România (YCR).

„Mulți tineri și-au pierdut locul de muncă sau, pentru cei care tocmai și-au terminat studiile, procesul de angajare a devenit o problemă majoră, aproape imposibilă”, a menționat acesta.

Consiliul Tineretului din România spune că pandemia nu a cauzat problemele care au dus la scăderea gradului de angajare a tinerilor și/sau a calității vieții la locul de muncă pentru tineri, dar cu siguranță le-a agravat.

Chiar și acum, la mai bine de un an după ce pandemia a lovit România, incertitudinea și imprevizibilitatea sunt o prezență constantă în viața tinerilor, spune organizația. Pe lângă pierderile de locuri de muncă, criza economică a afectat și organizațiile neguvernamentale care lucrează cu tinerii, deoarece s-au confruntat cu probleme financiare după ce au pierdut o parte din sprijinul sponsorilor. Ca urmare, unele programe pentru NEET-uri au încetat din cauza lipsei de fonduri, a menționat YCR.

În timp ce România a avut una dintre cele mai mari creșteri economice din UE, problemele financiare sunt departe de a fi soluționate. Problema principală este că creșterea economică nu se vede în îmbunătățirea calității vieții populației ci este colectată de miliardari care dețin peste 72% din avuția țării. Cu un buget foarte restrâns, din cauza deficitelor uriașe acumulate chiar înainte de pandemie, guvernul are puțin de oferit tinerilor.

De fapt, în ultimii 30 de ani, nu au existat aproape niciun fel de investiții în infrastructură pentru tineri și cea mai mare parte a finanțării deja rare a fost destinată sectorului educației, deoarece România are o rată ridicată a abandonului școlar timpuriu (15,3%, comparativ cu media UE de 10,3%).

Guvernul a dorit să abordeze această problemă majoră în Planul național de redresare și reziliență pe care l-a prezentat Comisiei Europene, dar puține detalii din plan au fost aduse în fața publicului.

 

Forumul european pentru tineret lucrează pentru a împulsiona tinerii să participe activ la societate și să își îmbunătățească viața, reprezentându-și interesele față de instituțiile europene, Consiliul Europei, Organizația Națiunilor Unite și alți parteneri activi în domeniul tineretului. Forumul European pentru Tineret este organizația platformei care susține drepturile tinerilor în Europa. Este alcătuit din peste 100 de consilii naționale de tineret și ONG-uri internaționale de tineret din întreaga Europă.

 

Este ziua de naștere al lui Tarzan, Johnny Weissmuler,  un timișorean de etnie germană plecat în țara democrației împreună cu părinții, dar care, după părerea lui Tarantino a jucat, în film, cel mai bine personajul mușchiulos din cărțile lui Edgar Rice Burroughs. Cum altfel, doar câștigase multe medalii la Olimpiadă! Așa că o să mă uit la filmele lui, alb-negru, cu religiozitate, regretând timpurile acelea simple, naturale. Sau fiind ziua de naștere a frumoasei actrițe brazilience Morena Baccarin, ce poate fi mai potrivit decât să o revăd într-un serial space opera, bine făcut, bine jucat, ”Firefly”, din 2002, ea fiind în toată splendoarea celor 20 de ani pe care îi avea pe atunci. Sau filmul SF de 119 minute ”Serenity”. O să aleg, oricum, dar acum sunt chemat în camera ”Dimineții Astronomilor”. Treburi de pustnic în rodaj, care știe că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

HOROSCOP        2    iunie   2021 

 

BERBEC   Astăzi ai multe pe cap, atenție să nu le încurci, sau să intri în criză de timp. Nu dispera, nu vei reuși să le faci pe toate, dar ești aproape de o soluţie pentru o problemă emoțională. Eşti bine dispus şi acest lucru îţi atrage bunăvoinţa anturajului. Chiar şi a unor persoane importante din viaţa ta. În a doua parte a zilei, o veste sau o discuție care îţi face plăcere.  Este bine să eviţi, daca poţi, subiectele cu caracter delicat. Lămureşte programul tău de astăzi şi unele “răceli” cu partenerii fie că sunt de afaceri, sau, de amor.

TAUR   Viaţa este o permanentă infruntare de interese și ziua de astăzi nu face excepție. Aşa incât trebuie sa dai dovada de multa inteligenta şi sa ai și puțin noroc. Astăzi, cel puțin, noroc, ai! Conjunctura îţi este favorabilă, accelerează! Astăzi lasă analizele sofisticate pe altă dată. Experienţa acumulata, antrenamentul până la urmă, din discutiile avute in ultimul timp cu colegii şi cu rudele te avantajeaza sa fii elocvent si sa ai ultimul cuvant. Pe de altă parte, viata ta sentimentala nu este suficient de intensă pe cat ai dori. In orice caz, trebuie să dai dovada de discreţie, diplomaţie şi eleganţa.

GEMENI   Este timpul să asculţi oamenii cu atenţie şi în tăcere, îmbiindu-i la vorbă şi destăinuiri. Emoţional, este o perioadă nesigură şi încerci să compensezi prin adunarea de date, de informaţii. Iluziile pe care ţi le-ai facut in ceea ce privea pregatirea şi performanţa unor persoane din anturajul tau se spulberă azi ca fumul de ţigara! Nu-ţi fă nici un program, în aparenţă. Lasă lucrurile să se întâmple. Nu ai frică, păstrează speranţa şi portile succesului sunt larg deschise pentru tine. Continuă să perseverezi pe drumul actual!

RAC  O zi care pare bună, plăcută şi relaxantă pentru racuşorul sentimental din tine. Iti prieste orice discutie cu cei dragi si faci planuri pentru viitor, poate pentru vacanța de vară. Nu accepta cu nici un pret sfaturi garantate si substante ciudate pentru cura ta de slabire, mult sport, multa miscare sunt infinit mai bune. Dedică ziua rezolvării problemelor importante, însă nu forţa în rezolvarea rapidă a unor situaţii. Lasă timpul să lucreze. Pe de altă parte dragostea ta cea mare are unele acorduri false şi supără la sentimente, de aceea ar trebui să te intrebi nu cât de mare este, ci pentru cât timp!

LEU  Nu prea ai dormit bine şi gândurile nu îţi dau pace. Dimineața este densă și situaţia pare complicată. Nu ai linişte pentru că eşti şi în urmă cu multe treburi. Fă-ţi un plan, cere sprijin! Relaţiile cu familia şi anturajul pot sa sufere unele modificari in sensul unei segregatii urmare repetatelor tale declaratii ca vrei sa pleci din ţară. Trebuie să te hotărăşti dacă chiar vrei să emigrezi, să schimbi totul, sau este doar o scuză ca să nu-ţi asumi responsabilităţi. Secretul este că peste tot este la fel, ba în unele locuri este mult mai rău decât în România. Da, dar până şi în Somalia este mai bine, că măcar acolo poţi să împuşti politicianiştii, la liber! Ei, glumeam, ca iepurașul și curățam pușca!

FECIOARĂ  Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă, iar tu te simţi în formă. Ziua e favorabilă unor proiecte profesionale. Trebuie, numai, să te concentrezi foarte bine, azi pari obosit şi puţin distrat! Dimineaţa este favorabilă lucrurilor importante. Ai ocazia sa-ţi faci ceva invidii in plus, daca vei relata cu lux de amanunte, in cercul prietenilor, ce ai mai citit în ultimul timp. Păstrează-ţi calmul şi umorul mai ales în relaţiile de familie. Veşti bune de departe. Nu cheltui mai mult decât ţi se pare rezonabil.  Nu întotdeauna un preţ mare înseamnă şi o calitate bună. La serviciu sau în societate încearcă să-ţi impui punctul de vedere prin paşi mici, dar siguri, renuntind la strategia, puţin recomandată, mai ales astăzi : „totul sau nimic”!

BALANŢĂ  Trebuie sa continui cu aceleaşi metode verificate de până acum, schimbarile repetate nu sunt privite cu ochi buni nici de oameni, nici de stele. Tenacitatea şi răbdarea aduc succes! O zi foarte potrivita ca sa iei initiative curajoase, atat in domeniul tau de activitate, cât, mai ales, in relaţiile tale sentimentale. Confuzia şi dezordinea sentimentală proprie zodiei pot deveni calităţi poetice, dacă dai dovada de abilitate si nu vorbeşti prea mult! Dar atenţie, nu tot românul este poet! Şi, ca burghezul lui Moliere, o să constaţi că toată viaţa ai vorbit în proză. Trebuie să fii conservator şi să refuzi ceea ce nu este conform vederilor tale. Astăzi ai chef sa manânci ceva special. In lipsa unor alte satisfactii, dar nu te păcăli singur ca poţi sa slăbeşti mancând mult şi dulce!

SCORPION   Respiră adânc, numără în gând până la zece. Eşti emotiv. Sau, timid? Scorpion, timid?!! Sigur, că da! Fii organizat, te împrăştii în multe direcţii, te apuci de prea multe lucruri deodată! Ideile tale şi sentimentele sunt azi clare şi chiar de o oarecare eleganţă. Pe plan social, curiozitatea ta înăscută te împinge înainte, către noi relaţii umane. Te poţi simţi foarte bine!  Nu te repezi, din nou, să faci promisiuni. Şi, mai ales nu cataloga oamenii şi faptele. Este o activitate păguboasă pentru tine din care te alegi cu o imagine distorsionată asupra realităţii.

SĂGETĂTOR  Zi de cumpărături. Conjunctura spune să te plimbi prin oraș, pe la magazinele producătorilor, în căutarea unui obiect draguţ, util şi poate chiar şi ieftin. Neapărat ceva de in, sau bumbac. Oamenii se schimbă, situaţia se schimbă – nu este bine să încremeneşti în poză! Trebuie să ştii cel mai bine acest lucru! Dar uneori uiţi lucrul acesta, mai ales dacă anturajul este obtuz şi mediocru. Astăzi este o zi benefica semării hârtiilor, contractelor, finalizarii întelegerilor cu caracter legal, sau orice este legat de jurisprudenţă sau de negociere. Dar, atenție la ce semnezi!

CAPRICORN  Primele ore ale dimineţii nu prea îţi sunt prielnice. Evident, cine se scoală de dimineaţă este obosit toată ziua, acesta este adevărul şi proverbul adevărat. Dar cu moderaţie, mai ales în relaţiile cu anturajul şi poate şi cu atenţie la cumpărături, vei evita neplăcerile. Trebuie neaparat să analizezi evenimentele din ultimul timp, sa tragi concluziile care se impun şi să iei imediat măsurile necesare. De asemenea, trebuie să continui cu aceleaşi metode verificate de până acum. O zi de rutină, care te-ar plictisi dacă nu ar fi vestea de pe la ora prânzului.

VĂRSĂTOR  Viata ta sentimentala nu este suficient de intensa pe cat ai dori, dar se poate şi mai bine. Poate că trebuie să dai dovada de discreţie, diplomaţie şi eleganţă în relaţiile de dragoste. Mai multe obligaţii uitate se fac simţite. Mai ales dimineaţa, când eşti la muncă sau la şcoală. Astazi ai o imagine care poate fi mult îmbunătăţită, mai ales daca nu te enervezi cand esti contrazis si nu te repezi să dai sentinţe! Nu incerca sa impui anturajului si lumii intregi propriul sistem de referinta, ci mai bine respecta regulile jocului – asta ca sa obţii ceea ce vrei. Repet mereu şi lucrul acesta, poate odată şi odată chiar o să vrei să-l experimentezi, călcând-ţi pe propria vanitate de Vărsător. Evită astăzi discuţiile seriose şi strategice cu femeile, de orice sex sau orientare sexuală ai fi.

PEŞTI   Astăzi eşti bine-dispus şi ai o mare putere de muncă, dar te apasă grijile. Lasă gândurile, ziua de mâine se va sili de ale sale, cei dragi te înconjoară cu speranță și optimism. Nu îi dezamăgi! Perioada zilei de astăzi favorizează în special nativii care activează  în învăţământ şi în comerţ. Stelele iţi recomandă sa nu intri astazi in competitie cu persoane nascute in zodia Berbecului sau a Leului, in general cu semnele de foc. Pe seară un procent dintre nativele din Peşti se gândeşte la o cină festivă, poate în doi. Mâncare libaneză sau portugheză, nu chinezească, care este pentru gândacii de bucătărie, paste italieneşti, vinuri româneşti şi gin englezesc pot fi optiunile tale pentru cina festivă în doi.