Trump a eliminat unul din actorii cheie din Orientul Mijlociu
Generalul iranian Qassem Soleimani, arhitectul-șef al influenței în creștere a Republicii Islamice în regiune, a fost considerat oaia neagră a Statelor Unite și dușmanul numărul unu al Israelului.
Repercusiunile operațiunii americane lansate la ordinul președintelui Donald Trump în care a fost ucis unul dintre cei mai puternici actori din Orientul Mijlociu, generalul iranian Qassem Soleimani, aduc noi temeri cu privire la situația de securitate din regiune.
Temeri proporționate cu influența celui care a fost șefului forțelor iraniene Al-Quds, o unitate de elită a Gardienilor Revoluției, care a fost inclusă pe lista americană a „organizațiilor teroriste”, în aprilie 2019.
Statele Unite au cerut de altfel, vineri, tuturor cetățenilor săi să părăsească Irakul „imediat”, în timp ce Iranul a promis deja să răzbune moartea strategului militar al Republicii Islamice „la momentul potrivit și la locul potrivit”.
De la Teheran până la Beirut, prin Damasc și Bagdad, generalul responsabil pentru operațiunile externe ale Republicii Islamice a fost comandantul „axei de rezistență” împotriva Statelor Unite și Israelului, respectiv calificate drept „marele Satan” și „entitate sionistă” de către Iran.
Washington l-a văzut întotdeauna pe Soleimani ca pe o figură centrală a Republicii Islamice și o sursă majoră de necazuri contra intereselor americane în regiune.
În special în Irak, scrie France 24, unde a Soleimani a exercitat o influență politică și militară cheie pentru a pune această țară sub dominația iraniană, finanțând și antrenând mai multe miliții șiite irakiene care s-au îndreptat împotriva trupelor americane staționate în țară.
Pentagonul, care a declarat vineri că a luat „măsuri defensive decisive pentru protejarea personalului american în străinătate, prin uciderea Qassem Soleimani”, îi atribuie generalului iranian, care s-a bucurat de o anumită popularitate în Iran, în special pentru rolul său în lupta împotriva organizației Statului Islamic din Irak și Siria, moartea a „sute” de soldați americani și aliați.
Forța al-Quds pe care a condus-o și care nu răspundea decât în fața ayatolahului Ali Hamenei, a intervenit și în Siria, începând cu 2013, în sprijinul regimului Bashar al-Assad, acuză Washingtonul. Din acest motiv, a fost și sancționată de Departamentul Trezoreriei Statelor Unite.
De asemenea, Departamentul de Stat îl acuză pe Soleimani că a orchestrat un atentat cu bombă la un restaurant pentru asasinarea ambasadorului saudit în Statele Unite, la câteva sute de metri de Casa Albă.
Într-un raport publicat în mai 2019, Forța Al-Quds este descrisă ca „instrumentul principal al susținerii destabilizatoare a Republicii Islamice” acvordată mandatarilor și a grupărilor teroriste” precum Hezbollahul libanez și Hamasul palestinian, clasificate ca atare de administrația americană.
În ciuda profilului acestui apropiat al Ghidului Suprem Ali Khamenei, eliminarea generalului iranian a rămas până acum o linie roșie pe care nicio administrație americană, nici cea a lui George W. Bush, nici cea a lui Barack Obama, nu au îndrăznit să o treacă.
Nici măcar guvernul israelian al lui Benjamin Netanyahu, care l-a acuzat pe Qassem Soleimani că este responsabil în primul rând pentru influența crescândă a Iranului și aliaților săi în regiune.
„Statele Unite și chiar Israelul l-ar fi putut ucide pe Soleimani în trecut, dar s-au abținut din cauza a ceea ce reprezenta acest personaj pentru iranieni și pentru tabla de șah din Orientul Mijlociu, în special datorită capacităților rețelei sale, care se extinde din Teheran până la granițele Israelului ", a explicat Hassan Maged, fondatorul D&S Consulting și specialist în regiune.
Președintele SUA, Donald Trump, a declarat vineri, că Qassem Soleimani ar fi trebuit să fie ucis „cu ani în urmă”. „Generalul Qassem Soleimani a ucis sau rănit grav mii de americani pe o perioadă lungă de timp și intenționa să ucidă mulți alții (...). El a fost direct sau indirect responsabil pentru moartea a milioane de oameni", a justificat Trump.
Moartea lui Qassem Soleimani a survenit după un atac fără precedent al unor susținători pro-iranieni împotriva ambasadei Statelor Unite la Bagdad, dar și printr-o serie de atacuri cu rachetă efectuate în ultimele săptămâni împotriva diplomaților și soldaților americani.
Atacuri atribuite de Washington forțelor șiite sponsorizate de Iran. Secretarul de stat, Mike Pompeo, a declarat vineri că oficialul iranian plănuia o „acțiune majoră” care amenința „sute de vieți americane”.
În timp ce unii oficiali democrați au criticat inițiativa președintelui Trump, niciunul dintre ei nu a pus sub semnul întrebării ținta operațiunii, descrisă ca „terorist” și „criminal”.
Qassem Soleimani „a avut sângele americanilor pe mâinile sale și nu o să-i plâng moartea", a declarat Eliot Engel, șeful democrat al Comitetului Afacerilor Externe al Camerei Reprezentanților. Cu toate acestea, el a spus că este „profund preocupat de repercusiunile” acestui act.
În colimatorul Mossad
Pentru Israel, principalul aliat regional al Statelor Unite, generalul iranian și Forța Al-Quds se află în spatele atacurilor antiisraeliene din vara anului 2012 sau a atacului cu bombă împotriva unui centru cultural evreiesc din Buenos Aires în 1994.
„Știa foarte bine că asasinarea sa a fost luată în calcul. Acțiunile sale sunt identificate și resimțite peste tot. Nu există nici o îndoială că infrastructura pe care a construit-o reprezintă o provocare serioasă pentru Israel", a declarat Yossi Cohen, șeful Mossad, la 10 octombrie.
Sprijinul activ și material al lui Soleimani pentru Hamas și Jihadul islamic palestinian și pentru Hezbollah, mișcarea politico-militară libaneză, au schimbat echilibrul de putere, au denunțat frecvent oficialii israelieni în presa locală.
„Comandantul martir Qassem Soleimani a oferit sprijin direct Palestinei și expertizei militare și de securitate timp de două decenii pentru mujahedinii rezistenței palestiniene” au comunicat brigăzile Al-Quds, aripa militară a mișcării Jihadului Islamic, într-un mesaj de condoleanțe, transmis de agenția iraniană Farsnews.
Semn al îngrijorării israeliene, premierul Benjamin Netanyahu a decis vineri să scurteze o călătorie în Grecia, după anunțul morții lui Qassem Soleimaini. El a dat asigurări, într-un comunicat de presă emis de serviciile sale, că țara sa a stat alături de americani în „lupta lor pentru pace, securitate și legitimă apărare”.
„Statele Unite, la fel ca Israelul, au dreptul să se apere”, a adăugat șeful guvernului israelian. "Qassem Soleimani este responsabil pentru moartea cetățenilor americani și a multor alte persoane nevinovate" și "a planificat să efectueze noi atacuri".
La rândul său, radioul armatei israeliene a declarat că nivelul de alertă al forțelor de securitate al țării a fost ridicat cu un nivel.
Membri cabinetului de securitate al lui Benjamin Netanyahu au primit instrucțiuni să nu comenteze moartea lui Soleimani, pentru a nu provoca o ripostă din partea aliaților din Teheran.
Hamas și Hezbollah au prezentat condoleanțe Republicii Islamice, dar niciunul dintre ei nu a făcut referire la statul evreu, Hamas făcând referire la „criminali americani”, iar Hezbollah la „ucigașii americani”.