La 300 de zile de la începutul războiului, conflictul pare să fie departe de a fi tranșat, iar rușii se comportă de parcă ar fi schimbat total tactica. De la războiul fulger pe care îl anunțaseră, Armata Roșie se pregătește de strategia care a salvat Rusia în cele mai mari confruntări din istoria sa.
Invitat la podcastul România lui Cristache, profesorul Ștefan Popescu, doctor în istoria relațiilor internaționale a descifrat un posibil plan al lui Vladimir Putin.
„Dacă americanii sunt experți în războiul «proxy», rușii au și ei o specialitate – conflictele înghețate, care lasă tot timpul o incertitudine (...) Rușii încearcă să mărească cât se poate de mult factura occidentalilor, pentru că Occidentul și-a asumat construcția statului ucrainean în întinderea care va fi.
E clar că nu va mai avea frontierele, nu spun cele de dinainte de 2014, nici cele de după 2014. E o țară distrusă, golită de populație. Nu știm câți ucraineni se vor întoarce pentru că ai nevoie, totuși, pentru reconstrucție și de oameni care să o construiască. Nu știm dacă Rusia va dori să negocieze”, a declarat profesorul.
Iarna, aliatul istoric al rușilor
„Generalul Iarnă este deja în Ucraina. Din moment ce oamenii suferă de frig, uitați-vă la temperaturile din Ucraina, generalul Iarnă este acolo, își face simțită prezența. Acum nu mai e ca pe vremea lui Napoleon sau în al doilea război mondial, operațiunile militare sunt convins că vor continua.”, a mai spus Ștefan Popescu.
„Am citit anumite rapoarte occidentale care vorbesc de un milion de persoane mobilizate, nu știm dacă anexarea înseamnă și încercarea de a duce frontiera viitoare pe linia administrativă a oblastului, ceea ce ar explica și scenariul unei ofensive. S-a ajuns atât de departem încât noi nu știm dacă rușii nu vor încerca să taie litoralul, să încerce din nou să avanseze spre Odesa și Insula Șerpilor”, e de părere expertul în relații internaționale, Ștefan Popescu.