Casa Albă a respins acuzaţiile din articolul apărut în publicaţia The Washington Post, care afirmă că Donald Trump ar fi dezvăluit informaţii de înaltă clasificare şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, denunţând o poveste "falsă",
"Povestea care a fost publicată în această seara este falsă (...). Eram în cameră, aşa ceva nu s-a petrecut", a declarat generalul H.R. McMaster, care conduce Consiliul pentru Securitatea Naţională al SUA (NSC), într-o scurtă alocuţiune la Casa Albă. "Niciun moment, metode de informaţii sau surse nu au fost evocate", a adăugat el, fără a contesta totuşi explicit că informaţii clasificate au putut fi divulgate de preşedintele american.
Preşedintele SUA, Donald Trump, se confrunta luni seara cu acuzaţii grave, potrivit cărora el ar fi divulgat informaţii strict secrete şefului diplomaţiei ruse, Casa Albă încercând să aplaneze polemica declanşată, dar rămânând totuşi evazivă în fond.
Aceste dezvăluiri intervin într-un moment în care rolul jucat de Moscova în campania prezidenţială americană constituie obiectul unei atenţii sporite după destituirea suprinzătoare a directorului FBI, James Comey, al cărui serviciu anchetează asupra unei eventuale complicităţi între echipa Trump şi Rusia.
Potrivit Washington Post, Donald Trump, în cursul unei întâlniri, miercuri, în Biroul Oval, cu Serghei Lavrov, ar fi evocat informaţii privind o operaţiune în pregătire a grupării jihadiste Statul Islamic. Aceste informaţii fuseseră comunicate de un partener al SUA, care nu autorizase Washingtonul să le împărtăşească Moscovei.
Dacă Donald Trump nu a încălcat legea (un preşedinte dispune de o largă marjă de manevră pentru a declasifica informaţiile de care dispune), iniţiativa sa ar putea pune în pericol schimbul de informaţii cu aliaţi apropiaţi.
Divulgarea acestor informaţii sensibile ar putea da indicaţii asupra modului în care ele au fost colectate şi ar putea, pe de altă parte, pune în dificultate sursele.
Potrivit generalului H.R.McMaster, Trump şi Lavrov au trecut în revistă "ameninţările reprezentate de organizaţii teroriste faţă de cele două ţări ale noastre, inclusiv ameninţările care vizează aviaţia civilă".
La capătul acestei scurte declaraţii în afara "West Wing", directorul NSC a plecat rapid fără să răspundă întrebărilor numeroşilor jurnalişti prezenţi.
Greg Miller, unul din jurnaliştii Washington Post, împreună cu Greg Jaffe, a apărat la CNN soliditatea articolului său, estimând că Casa Albă "se joacă cu cuvintele" şi evită fondul problemei.
Conform unui responsabil american, citat de Washington Post, informaţiile comunicate de Trump lui Lavrov, precum şi ambasadorului rus în SUA, Serghei Kisliak, de asemenea prezent la întâlnire, aveau unul din nivelurile de clasificare cele mai ridicate utilizate de agenţiile de informaţii americane.
Preşedintele american "a dezvăluit mai multe informaţii ambasadorului rus decât am împărtăşit noi propriilor noştri aliaţi", a indicat acest responsabil, sub rezerva anonimatului.
Potrivit cotidianului american, Donald Trump "a început să descrie detaliile unei ameninţări teroriste prezentate de gruparea Statul Islamic şi legate de utilizarea laptopurilor în avioane".
Cotidianul precizează că a decis să nu publice mai multe detalii despre acest plan terorist la cererea expresă a unor responsabili americani.
În timpul întâlnirii sale cu Lavrov, Trump s-a lăudat că are acces la indicaţii foarte precise despre această ameninţare. "Am informaţii excelente. Am oameni care îmi dau în fiecare zi informaţii excelente", a afirmat el, potrivit unui responsabil citat de cotidian.
"Dacă este adevărat, este evident tulburător", a reacţionat senatorul republican John McCain la CNN.
"Nu avem niciun mijloc de a şti ce s-a spus, dar protecţia secretelor naţiunii noastre este crucială", a declarat Doug Andres, purtător de cuvânt al lui Paul Ryan, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, care "speră într-o explicaţie completă a faptelor din partea administraţiei".
Fostul candidat la alegerile primare democrate, senatorul Bernie Sanders, a estimat că aceste dezvăluiri fac încă şi mai necesară numirea unui "procuror special" în ancheta asupra ingerinţelor ruseşti în alegerile prezidenţiale americane.
Întâlnirea dintre Trump şi Lavrov este percepută ca un succes diplomatic al Kremlinului, după câteva luni de la punerea în aplicare a sancţiunilor americane împotriva Rusiei pentru amestecul său în alegerile prezidenţiale din 2016.
Fotografiile care arată un Donald Trump surâzător în timp ce strânge mâinile lui Lavrov şi Kisliak au fost difuzate rapid de guvernul rus.