Evenimentul ZileiInternationalGeneral Motors, O PALMĂ lui Donald Trump, Obama şi lui Trudeau: ÎNCHIDE CINCI fabrici şi concediază 14.000 de muncitori

General Motors, O PALMĂ lui Donald Trump, Obama şi lui Trudeau: ÎNCHIDE CINCI fabrici şi concediază 14.000 de muncitori

General Motors, O PALMĂ lui Donald Trump, Obama şi lui Trudeau: ÎNCHIDE CINCI fabrici şi concediază 14.000 de muncitori
General Motors se reorganizează. Colosul din Detroit anunţă stoparea producţiei în şapte fabrici, dintre care 5 în America de Nord, iar reducerea de presonal este de 15%, adică mai mult de 14.000 de locuri de muncă în SUA şi Canada. Iar pentru Trump este o palmă zdravănă această veste.

Wall Street exultă punând aripi titlurilor GM care sar peste 7%, dar polemicile apar imediat. Sindicatul mecanicilor declară război casei automobilistice care reduce producţia în SUA şi deschide fabrici mărind producţia în Mexic şi China. Pentru Washington şi pentru Donald Trump, este o lovitură cruntă, şi vorbim aici de locuri de muncă, şomaj, bani la buget.

Preşedintele promisese în campania electorală un boom al industriei automobilistice ca şi crearea de milioane de locuri de muncă. Posibilele închideri ale fabricilor în SUA, se referă chiar acele state din Midwest (Vestul Mijlociu) care l-au ajutat pe Trump să câştige Casa Albă în 2016.

Dar nici pentru democraţi nu pică bine vestea, fiindcă au aprobat în Congres, în timpul administraţiei Obama salvarea Detroitului alocând miliarde de dolari ai contribuabililor şi care văd acum situaţia ca pe o trădare a americanilor.

Dar pentru GM este vorba de măsuri necesare pentru poziţionarea mai bine a societăţii având în vedere micşorarea vânzărilor în Statele Unite şi războiul comercial anunţat de Casa Albă, care a avut ca efect creşterea preţurilor la materiile prime ca oţelul şi aluminiul. GM vrea să se adapteze  ''unei industrii care se schimbă rapid şi la condiţiile pieţei care se schimbă la fel de repede'', afirmă administratorul delegat Mary Barra. ''Luăm aceste decizii acum cât economia  ca  şi societatea sunt foarte puternice'', adaugă Barra, explicând furtunoasa decizie cu dorinţa GM de a fi înaintea tendinţelor pieţei . Se inserează în acest tablou investiţiile majore prevăzute pentru automobilele electrice şi autonome. Cu aceste concedieri GM ar putea economisi 6 miliarde de dolari.

Stabilmentele internaţionale pe care GM  vrea să le închidă n-au fost făcute cunoscute. În SUA sunt posibile închiderile, în 2019, cele din Michigan, Ohio şi Maryland. În Canada fabrica interesată este în Ontario. ''Am exprimat lui Barra, profunda deziluzie pentru închidere'', scrie pe Twitter premierul canadian Justin Trudeau. Ceea ce îngrijorează GM este însă posibila şi de mulţi aşteptata furie a lui Trump pe Twitter, titrează Il Messaggero.

 


Accesează: