După postarea incendiară de pe contul personal de socializare, în care Dumitru Iliescu devoala mecanismul prin care Laura Codruța Kovesi, în colaborare cu liderii SRI, construia, la comanda unui personaj străin, dosare menite să îngenuncheze diferite persoane influente ale lumii politice sau de business, generalul a adus completări la emisiunea Sinteza zilei (Antena 3), din data de 23 octombrie.

„Din informațiile care au sosit la mine – și au sosit foarte multe informații în sensul acesta – rezultă faptul că aceste dosare erau întocmite la dispoziția domnului Coldea, dar cu aprobarea domnului Maior de fiecare dată. Nu domnul Maior se ocupa să adune oamenii care pregăteau aceste dosare, ci domnul Coldea făcea acest lucru. Tot el întocmea lista cu țintele respective. (…) Apoi, treceau la organizarea și construirea dosarelor respective. Nu este vorba acum de a face un dosar cu fapte reale. Eu vorbesc despre acele dosare care au fost construite, acele dosare care nu aveau probe în ele, ci erau construite aceste probe”. 

Țintele: lideri la nivel central și local

În continuare, generalul Dumitru Iliescu a oferit amănunte uluitoare: „În legătură cu planul de destructurare a conducerii PSD eu am dat relații la Comisia pentru Alegerile din 2009 și am vorbit despre asemenea planuri care au avut loc în 2008, 2009, 2010 și 2013. Mai mult, chiar l-am informat pe ministrul Apărării Naționale la începutul lui 2014 de existența unui asemenea plan, care prevedea arestarea unor lideri la nivel central și local ai PSD. Au continuat asemenea planuri și în 2016, și în 2017!”.

Paltin Sturdza – un exemplu edificator

Generalul Dumitru Iliescu și-a susținut teoria „execuției” la comandă cu un exemplu notoriu: „Știți foarte bine ce s-a întâmplat în cazul lui Paltin Sturdza. Acolo au fost modificate discuțiile. Au fost peste 1.000 de modificări, de intervenții pe materialul respectiv. Nu avea ce căuta SRI acolo… Înregistrările respective fuseseră ridicate cu ocazia percheziției domiciliare și trebuiau să stea la procurori, nu la SRI. Dar de ce ajungeau la SRI? Pentru că aici este o chestiune mult mai gravă. Este aceea de participare a cadrelor din SRI la realizarea, să spunem, a actelor procedurale, la percheziții. Veneau echipe mixte și făceau perchezițiile. De asemenea, participau uneori la audierea suspecților, a inculpaților, a martorilor. Urmăreau după aceea … Inclusiv în ședințele de judecată se duceau și urmăreau, ca să poată duce la bun sfârșit dosarul așa cum își propuneau”.

Păstrau transcriptul mixat, apoi distrugeau originalul

Iliescu a detaliat: „Ce făceau? Luau, realizau prima dată acest transcript pe care-l făceau după mixaje, după care distrugeau originalul. Și am cazuri concrete vis-a-vis de treaba aceasta în care au distrus originalul ca să nu poată să fie confruntat cu ce au trecut ei în transcript. Și puneau în gura celui care era monitorizat chestiuni pe care acela nu le spusese. Procedau în acest mod, după care veneau și făceau presiuni asupra celor din jurul personalităților respective să facă denunțuri și să dea mărturii, să aibă probe în dosarul respectiv”.

Dovezile, „scurse” din interiorul SRI

Dacă vă întrebați de unde cunoaște generalul Dumitru Iliescu toate aceste lucruri și cum le poate dovedi, citiți în continuare: „Aceste întâlniri care aveau loc periodic, aveau loc de regulă în afara orelor de program, pentru a nu fi văzute persoanele care intrau în sediul SRI. Însă aceste chestiuni au fost monitorizate de către Direcția de Protecție Internă a SRI. Însă nu aveau cum să transmită aceste informații pe care le obțineau, pentru că trebuiau să se ducă la cine? La domnul Maior și la domnul Coldea (foto), care erau cei care săvârșeau aceste fapte. (…) Oricum, chiar dacă aceștia din urmă au distrus acele documente doveditoare, n-au putut să distrugă și oamenii respectivi. Unii dintre ei sunt activi, alții sunt în rezervă. Mie de unde credeți că mi-au sosit asemenea informații? De la SRI. Le voi pune la dispoziția Comisiei de Control a Activității SRI, bineînțeles, dacă voi fi invitat. Dacă nu, asta este”.

„Execuția”, pas cu pas

Care erau, concret, etapele unei „execuții” la comandă? Generalul Dumitru Iliescu: „După ce stabileau țintele, chemau pe cei care trebuiau să le pună în aplicare. Și bineînțeles că la aceste discuții participa și doamna Kovesi, participau și alte persoane și cadre din SRI. Erau construite probele, în sensul că se începea cu monitorizarea persoanei respective – interceptare a convorbirilor, înregistrări ambientale, filaj – , după care se făcea transcriptul. Dar cum se proceda? Nu se trecea în transcript ceea ce se discuta, ceea ce era înregistrat. Se făceau mixaje, se adăugau ca să poată scoate în evidență fapta ilegală pe care aceștia o săvârșeau și să poată fi acuzați pentru fapta respectivă”