General Anton Rog, şeful CyberInt din SRI, despre pericolul care ne pândește atunci când folosim TikTok

General Anton Rog, şeful CyberInt din SRI, despre pericolul care ne pândește atunci când folosim TikTok

Aplicația de social media TikTok a fost în centrul preocupărilor guvernelor deoarece China ar putea accesa date despre utilizatori. Dacă aplicația prezintă un risc de securitate încă nu este neclar, dar TikTok a fost interzis de pe dispozitivele guvernamentale în mai multe țări.

General Anton Rog, şeful CyberInt din SRI,  trage un semnal de alarmă spunând că „e bine să interzicem TikTok. Datele ajung pe servere din China, pot să activeze microfonul și camera”. Potrivit acestuia, cu ajutorul aplicației TikTok chinezii pot să ia imagini şi să activeze microfonul fără acordul utilizatorilor.

General Anton Rog, şeful CyberInt din SRI, despre pericolul care ne pândește atunci când folosim TikTok

„Toate datele de-acolo, așa cum s-a făcut public pe baza analizei tehnice pe care am dat-o, ajung pe niște servere din China. În afară de asta, chinezii pot să activeze microfonul, camera și așa mai departe”, a declarat șeful CyberInt din SRI, general Anton Rog.

De asemenea, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a făcut în luna mai recomandări în vederea interzicerii descărcării, instalării și utilizării aplicației software TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale autorităților și instituțiilor publice din România.

Ne puteți urmări și pe Google News

DNSC susține că a identificat „o serie de riscuri de securitate cibernetică inacceptabile cauzate de descărcarea, instalarea sau utilizarea aplicației software TikTok și a serviciului de rețele de socializare TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale autorităților și instituțiilor publice din România”.

Se pot aduna informații extinse despre utilizatorii TikTok

Mai mult, rapoartele sugerează că instrumentele concepute pentru a colecta date din surse disponibile public pot, de asemenea, aduna informații extinse despre utilizatorii TikTok – precum și despre cele din alte aplicații din rețea. Aceste instrumente Open Source Intelligence (OSINT) nu au nevoie de acces special la aplicații. Acest lucru ridică întrebări care se aplică tuturor formelor existente de rețele sociale.

O mare parte din îngrijorarea legată de TikTok este alimentată de legislația guvernului chinez care obligă companiile cu sediul în țară să coopereze cu autoritățile de stat, după cum este necesar. Din acest motiv se pune întrebarea dacă nu cumva TikTok este într-adevăr un risc de securitate, potrivit hotnews.ro.