Gena care determină apariţia metastazei în cancerul de sân
- Adam Popescu
- 6 ianuarie 2009, 15:15
O echipă de cercetători americani de la Universitatea Princeton a descoperit gena responsabilă de apariţia metastazei în cazul cancerului de sân. Aceasta creşte rezistenţa tumorilor la chimioterapie, anunţă RTV.
Gena, denumită metadherin (MTDH), este situată în cromozomul uman, fiind activă la 40% dintre pacientele bolnave de cancer.
Potrivit cercetătorilor, MTDH permite celulelor canceroase să se ataşeze de vasele sanguine ale altor organe din corp, favorizând astfel apariţia metastazelor. De asemenea, această genă ajută tumorile maligne să reziste la tratamentele cu chimioterapie folosite pentru distrugerea celulelor canceroase.
Tratament nou împotriva acestei boli
De asemenea, oamenii de ştiinţă au precizat că identificarea mecanismului genetic care produce metastazele în cazul cancerului de sân poate deschide calea către un nou tratament împotriva acestei boli.
"Neutralizarea acestei gene la pacientele bolnave de cancer de sân permite atingerea simultană a două obiective importante: reducerea riscului de revenire a tumorii şi evitarea metastazelor, cele mai importante cauze din care mor pacientele bolnave de cancer mor", a subliniat unul dintre cercetători.
Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor. În lume, la fiecare trei minute o femeie este diagnosticată cu cancer la sân şi la 14 minute o femeie moare din cauza acestei boli. Anual, în România peste 6000 de femei sunt diagnosticate cu cancer la sân, dintre care majoritatea sunt depistate în faza avansată.
CITIŢI ŞI CAMPANIA EVZ: "Ajutor psihologic pentru persoanele bolnave de cancer”!