Coreea de Sud: Geanta Dior a primei doamne zguduie conducerea țării

Sursa foto: koreaherald.com

Cadoul de 2000 de euro e care l-ar fi primit prima doamnă sud-coreeană s-a transformat într-un scandal care a luat amploare cu trei luni înaintea alegerilor legislative din Coreea de Sud.

Geanta Dior în valoare de 2000 de euro acceptată drept cadou de prima doamnă Kim Keon-Hee a creat controverse în guvernul Coreei de Sud.

Potrivit BBC, „s-a declanşat haosul în Partidul Puterea Poporului”, după apariţia zvonurilor legate de soţia preşedintelui coreean Yoon Suk-Yeol.

Cum a ajuns geanta Dior la prima doamnă de la Seul

Geanta ar fi intrat în posesia primei doamne în septembrie 2022, scrie presa locală.

Imagini filmate cu camera ascunsă şi publicate la finalul anului trecut par să surprindă momentul în care un pastor îi prezintă poşeta Dior primei doamne din Coreea de Sud.

 

Sursa foto: vietnam.vn

Imaginile, publicate pe canalul de YouTube de aripă stângă Voice of Seoul, ar fi fost filmate chiar de pastorul Choi Jae-Young, cu o cameră ascunsă în ceasul de mână.

Se vede cum bărbatul intră în magazin pentru a cumpăra poşeta Dior. În valoare de 3 milioane de woni (aproximativ 2.100 de euro). Apoi, pastorul Choi Jae-Young merge într-o companie din Seul, deţinută de soţia preşedintelui. Prima doamnă îl întreabă: "De ce îmi tot aduci astfel de lucruri?"

Deşi din videoclip nu reiese explicit dacă Kim Keon-Hee a acceptat cadoul, publicaţia Korea Herald scrie că biroul prezidenţial a confirmat acest lucru, etichetat drept ,,proprietate guvernamentală".

Opoziţia a folosit incidentul pentru a discredita partidul de la guvernare

Unii analişti susţin că scandalul afectează şansele partidului din care face parte preşedintele în funcţie, Yoon Suk-Yeol, la alegerile din aprilie. Alegătorii cer explicaţii legate de provenienţa darului scump, arată sondajele din Coreea de Sud.

Un sondaj recent arată că 69% din populaţia cu drept de vot din Coreea de Sud vrea explicaţii de la preşedinte cu privire la acţiunile soţiei sale. La finalul anului, un alt sondaj arăta că 53% dintre respondenţi consideră comportamentul ei drept nepotrivit.

Prima doamnă a fost comparată de voci din opoziţie cu regina Franţei Marie Antoinette. Aceasta a rămas celebră în istorie pentru preferinţele sale extravagante.

Cum a fost amplificat scandalul cu geanta Dior

Scandalul a luat amploare cu trei luni înaintea alegerilor legislative din Coreea de Sud. Analistul politic Rhee Jong-Hoon a prezentat întregul incident ca o găselniţă pentru a-l atatca pe preşedinte şi partidul din care face parte.

În Coreea de Sud, legea interzice ca oficialii publici şi rudele lor să primească daruri în valoare individuală de peste 1 milion de woni (aproximativ 700 de euro). De asemenea, la finalul anului fiscal, valoarea totală a cadourilor primite nu poate depăşi 3 milioane de woni.

Sursa foto: presa locală

Preşedintele l-ar fi îndemnat pe liderul partidului, Han Dong-Hoon, să demisioneze. După ce acesta a comentat că incidentul este „de interes public".

„Practic, totul a fost pus la cale, cu o cameră ascunsă. Totuşi, lipsesc mai multe indicii", a declarat Han Dong-Hoon pentru publicaţia Korea Times.

Într-un final, cei doi au căzut la pace. Iar Han Dong-Hoon rămâne în partid.

Reacţia iniţială a preşedintelui Yoon ar putea costa însă partidul, crede profesorul universitar de ştiinţe politice Kim Jae-Chun.