În special în perioada verii, mulți optează să doarmă cu fereastra deschisă. Cu toate acestea, specialiștii avertizează că acest obicei poate avea efecte negative asupra sănătății.
Prin urmare, în situația în care alegi să dormi cu geamul deschis în timpul nopții, permiți bacteriilor să pătrundă în cameră, ceea ce poate afecta sistemul imunitar.
Această situație ar putea duce la riscul de îmbolnăvire, în special pentru cei care suferă de afecțiuni respiratorii sau alergii.
Renunță la obiceiul de a dormi cu geamul deschis
În schimb, conform specialiștilor în astm și alergii, există un risc crescut de proliferare a acarienilor și mucegaiului în încăpere atunci când fereastra este larg deschisă pe timp de noapte.
Temperaturile scăzute facilitează condensul și creează un mediu propice pentru aceste organisme, afectând calitatea aerului și sănătatea în general. În plus, dormind cu fereastra deschisă, te expui și mai mult la alergeni.
Poți dezvolta mai multe probleme respiratorii
Experții afirmă că nivelul de expunere la acarienii de praf poate fi influențat de vechimea casei și de eficiența izolației. Însă obiceiul de a dormi cu geamul deschis contribuie la intensificarea acestor factori.
Persoanele au acest obicei sunt susceptibile la dezvoltarea problemelor respiratorii, iar condițiile existente se pot agrava. Prin urmare, este important să fii extrem de atent.
În cazul în care optezi să dormi cu fereastra deschisă, experții recomandă adoptarea unor măsuri preventive pentru a minimiza riscurile.
Cum să te protejezi dacă nu poți dormi fără geamul deschis noaptea
Indiferent dacă alegi să deschizi sau să închizi fereastra noaptea, aceasta este o opțiune personală.
Esențial este aerisești regulat camera în timpul zilei, indiferent dacă alegi să dormi cu geamul deschis sau închis pe timpul nopții. Este recomandat să aerisești toate camerele de trei până la cinci ori pe zi, timp de zece minute de fiecare dată.
În perioada rece, cinci minute pot fi suficiente. Pentru a revigora atmosfera camerei și pentru a îmbunătăți calitatea somnului, este bine să faci o scurtă aerisire înainte de a merge la culcare.
Pe lângă asigurarea unei ventilări regulate, poți îmbunătăți calitatea aerului prin oprirea dispozitivelor electrice, a sistemelor de încălzire și a celor de aer condiționat pe timpul nopții.
Această practică va avea un impact pozitiv și asupra facturii tale de gaz și electricitate, potrivit calida.com.