Un gazoduct transsaharian ar putea aproviziona UE într-un viitor incert.
Scurtul îngheţ provocat artificial la începutul anului de sistarea livrărilor de gaz rusesc a crescut interesul UE pentru proiectul unei conducte transsahariene, care ar urma să aducă gaz din Nigeria până la Mediterana. UE „este interesată de proiect. (...) Numărul furnizorilor este limitat, iar cererea mondială creşte, dezvoltarea unor noi structuri este prin urmare importantă pentru Europa”, a confirmat, pentru AFP, Ferran Tarradellas Espuny, purtător de cuvânt al comisarului UE pentru Energie, Andris Piebalgs.
Companiile energetice din Nigeria şi Algeria au semnat încă din 2002 un memorandum pentru construirea gazoductului - Trans-Sahara Gas Pipeline (TSGP). În toamna lui 2008, în timpul unei vizite în Africa, Andris Piebalgs a manifestat interesul UE privind o posibilă implicare. În luna martie a acestui an, un consilier al preşedintelui nigerian a venit la Bruxelles pentru a continua discuţiile. Odein Ajumogobia, secretar de stat pentru Petrol în Nigeria, a asigurat ulterior că interesul european pentru conductă a crescut, în special din partea companiilor, scrie AFP. Grupul francez Total şi italienii de la ENI se află printre cei interesaţi.
Proiectul este unul uriaş: 4.200 de kilometri de conductă care pleacă de pe coastele Nigeriei, traversează Nigerul şi mai apoi Algeria, până la Mediterana, ar trebui să aducă 20-30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, începând din 2015-2017. Obstacole: Rusia, islamiştii şi tuaregii Există însă mai multe probleme, una dintre ele legată de securitatea din delta Nigerului, locul de unde provine gazul. În februarie, principalul grup militant din regiune, „Mişcarea pentru Emanciparea Deltei Nigerului”, a avertizat că gazoductul va deveni o ţintă a atacurilor. Zona a avut în nenumărate rânduri probleme cu grupările rebele care au vizat sectorul petrolier, afectând serios producţia. Tuaregii din nordul Nigerului şi militanţii islamişti din sudul Algeriei reprezintă şi ei o problemă de securitate.
Cealaltă problemă este Rusia. În 2008, cu o săptămână înaintea vizitei lui Piebalgs în Nigeria, gigantul Gazprom a semnat un memorandum de cooperare energetică cu guvernul nigerian şi şi-a exprimat în mod clar interesul pentru participarea la proiect. Implicarea Gazprom în proiect ar putea fi facilitată de disponibilitatea ruşilor de a investi mulţi bani în infrastructura nigeriană.