Gigantul rusesc al gazelor a rezervat doar capacitate minimă pe conductele către Europa pentru noiembrie.
Gazprom a respins oportunitatea de a maximiza vânzările de gaze către Europa pentru a doua lună consecutivă, gigantul rusesc al gazelor rezervând doar o mică parte din capacitatea suplimentară disponibilă a conductelor pentru noiembrie.
Compania nu a rezervat nicio capacitate suplimentară pentru conductele care traversează Ucraina către UE pentru luna respectivă și a comandat doar o treime - 31 milioane de metri cubi pe zi - din spațiul de pe conducta Yamal care traversează Belarus și Polonia.
Decizia a făcut ca prețurile gazelor din Europa să fluctueze în tranzacționare marți și miercuri. Prețurile spot ale gazelor naturale în Europa se tranzacționează aproape de recorduri, pe fondul îngrijorărilor legate de stocarea redusă, o posibilă iarnă rece și performanța slabă a surselor regenerabile în timpul verii.
Rusia a fost acuzată că a reținut aprovizionarea și a căutat să folosească situația pentru a obține aprobarea rapidă a controversatului său conducte Nord Stream 2. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia este pregătită să furnizeze mai mult gaz către continent. Gazprom afirmă că aprovizionarea către UE se ridică aproape la un volum record pe parcursul anului și că acorda prioritate reumplerii instalațiilor proprii de stocare a gazelor din Rusia înainte de iarnă, rezultând o creștere cu 30% a aprovizionării pe piața rusă.
Dar, cu acest proces care urmează să fie finalizat până la sfârșitul lunii octombrie, refuzul de a rezerva o capacitate suplimentară pentru conductele către Europa pentru noiembrie pare să prelungească criza prețurilor gazelor europene și să declanșeze noi critici la adresa gigantului energetic rus.
Mai puține gaze stocate în Europa
"Acest lucru ar putea semnala că Gazprom nu va crește exporturile către Europa", a spus Mitch Jennings, analist senior la Sova Capital.
Depozitele europene de stocare a gazelor sunt pline de doar 77% - comparativ cu 95% de data aceasta anul trecut, au subliniat marți analiștii de la Sova Capital. Datele proprii ale Gazprom arată că aprovizionarea cu gaz către Europa a scăzut în octombrie.
Gazprom a rezervat până la 15 milioane de metri cubi de capacitate suplimentară prin Ucraina la începutul acestui an, a informat Reuters. Dar de la finalizarea Nord Stream 2, Moscova a împins autoritățile de reglementare europene să aprobe conducta, despre care spune că ar putea începe să trimită gaz sub Marea Baltică aproape imediat în Germania.
Rusia a afirmat că Europa este de vină pentru criza gazelor naturale de pe continent, indicând liberalizarea pieței în favoarea contractelor pe termen scurt, în loc de tranzacțiile pe termen lung pe mai mulți ani pe care Gazprom vrea să le facă cu clienții europeni.
Prețul acțiunilor Gazprom a crescut pe fondul creșterii prețurilor pentru produsul său principal, compania tranzacționând cu 60% în ultimele șase luni.