Gazprom, profit de opt ori mai mare

Gazprom, profit de opt ori mai mare

Profitul gigantului rus Gazprom a crescut de 8 ori în ultimele trei luni ale anului trecut, comparativ cu acelaşi interval din 2008, depăşind aşteptările analiştilor.

Câştigul net al celui mai mare producător naturale de gaze naturale din lume a avansat la 309 miliarde de ruble, echivalentul a 10,5 miliarde de dolari, pe fondul redresării cererii de gaze din Europa şi Rusia, potrivit Bloomberg.

Spre comparaţie, analiştii estimau un profit de 212 miliarde de ruble. În ultimul trimestru din 2008, Gazprom a raportat un profit net de 37,5 miliarde de ruble. Gazul din import, mai scump

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, apreciază că importurile de gaze din Rusia nu răspund regulilor pieţei, iar o liberalizare a preţurilor în România trebuie făcută etapizat.

„Susţin liberalizarea preţurilor la gaze, dar trebuie un calendar agreat cu toată lumea, trebuie să existe premisele unei pieţe libere. Aş face-o mâine, dacă am avea premisele de piaţă liberă. Importul de gaze din Rusia răspunde regulilor pieţei? Evident că nu. Trebuie să vedem că există mecanismele pieţei care o reglează”, a declarat Adriean Videanu, notează Mediafax.

Aproximativ o treime din necesarul de gaze al României este importat din Rusia, iar preţul plătit este aproape dublu faţă de costul de producţie din România.

Americanii concurează ruşii

Supremaţia Gazprom pe piaţa gazelor este concurată de investitorii americani şi canadieni. Anul trecut, companiile americane au crescut oferta de gaze, după ce au reuşit cu suuces să extragă gaze captive în roci.  O mare parte din acestea au fost direcţionate către Europa, ceea ce a pus presiune pe preţul gazelor. Clienţii europeni au cerut Gazprom să reducă tarifele.

În plus, trei mari giganţi energetici americani au intrat deja în cursa pentru exploatarea unor zăcăminte de gaze din Polonia. ConocoPhillips este gata să lanseze primul program de extracţie, prin dezvoltarea unui centru de profil lângă Gdansk, pe coasta Mării Baltice. Exxon-Mobil şi Marathon, alături de canadienii de la Talisman Energy, sunt gata să îi urmeze pe cei de la ConocoPhillips. Talisman Energy va pune la bătaie circa 100 de milioane de euro pentru a dezvolta propriul program de extracţie.

Compania de cercetare în domeniul petrolului şi al gazelor naturale, Wood Mackenzie, estimează că în zonele din nordul şi centrul Poloniei sunt zăcăminte care ascund circa 1,36 de trilioane de metri cubi de gaze naturale. Dacă previziunile se vor dovedi reale, rezervele de gaze naturale ale Uniunii Europene vor creşte cu 47%.

Ne puteți urmări și pe Google News