Cea mai mare companie din Rusia va continua să se extindă în toată lumea, în condiţiile în care creşte cererea de hidrocarburi şi se accentuează dependenţa Uniunii Europene de gazele naturale ruseşti.
Gazprom şi-a propus să devină cea mai mare şi mai influentă companie energetică din lume, fără a neglija însă piaţa internă, a anunţat ieri directorul executiv al gigantului rus, Aleksei Miller. Scopul companiei Gazprom - care are de ieri un nou preşedinte al Consiliului de Administraţie, în persoana fostului premier, Viktor Zubkov - este acela de a atinge o capitalizare de piaţă de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari, intenţionând să se extindă nu doar în Europa, ci şi în America de Nord, Asia şi Africa, precizează Miller într-un interviu acordat „Financial Times“.
În ceea ce priveşte dependenţa Uniunii Europene de gazele naturale din Rusia, Miller apreciază că aceasta va creşte din cauza cererii tot mai mari şi a scăderii producţiei interne. Pe viitor, gazoductul South Stream va permite Gazprom să furnizeze suficient gaz Europei, „aşa cum o face de patru decenii“, a adăugat acesta. Declaraţiile sale au venit pe fondul discuţiilor de la Hantî- Mansiisk dintre fostul şef al Gazprom, preşedintele rus Dmitri Medvedev şi cel al Comisiei Europene, Jose Barroso. Ieri, în ultima zi a summitului UE-Rusia, Barroso a evitat să vorbească despre dependenţă, ci a preferat să folosească termenul de „interdependenţă“. Afacerile cu statul, cheia succesului „Rusia va rămâne furnizorul energetic cheie al Uniunii Europene, iar UE va rămâne cel mai important debuşeu pentru exporturile Rusiei. Această stare de fapt creează o bază puternică de interdependenţă şi o situaţie potenţial câştigătoare pentru ambele părţi“, a afirmat Barroso. Miller are propria-i viziune a succesului în afacerile cu energie şi le transmite companiilor străine care doresc să investească în Rusia un avertisment voalat. „O regulă care trebuie avută în vedere pentru asigurarea succesului investiţiilor în domeniul energetic este aceea că e mai bine să investeşti împreună cu statul rus“, atrage atenţia Aleksei Miller. Practic, investitorilor străini li se spune că ar trebui să facă afaceri numai cu cei doi giganţi energetici deţinuţi de stat, Gazprom şi Rosneft, cea mai mare companie producătoare de petrol din Rusia.
PREVIZIUNI SUMBRE 250 de dolari barilul de petrol
În opinia directorului executiv al companiei Gazprom, preţul petrolului va continua să crească şi urmează să ajungă, în anul 2009, la 250 de dolari barilul. Acest lucru se va întâmpla din cauză că Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a pierdut controlul pieţei şi nu mai are nicio influenţă asupra evoluţiei preţurilor, e de părere Aleksei Miller. „În ultimul timp nu a mai fost adoptată nicio decizie care să fi influenţat piaţa mondială a petrolului“, a ţinut să precizeze şeful de la Gazprom. Potrivit Reuters, ieri, preţul petrolului a atins un nou maxim istoric, de 141,71 de dolari pe baril.