Stat în stat, Gazprom este cea mai prețioasă armă economică a Rusiei, valorând 82 de miliarde de dolari. Acțiunile companiei sunt în creștere dar Kremlinul cere noi reforme în sânul gigantului energetic.
Schimbări majore sunt în curs în cadrul Gazprom - companie strategică și principalul exportator de gaze rusești în Europa – mai multe cadre superioare fiind înlocuite iar guvernul amenințând că va prelua controlul direct al programului de investiții masive. Acțiunile Gazprom au crescut cu 4,14%, luni, ridicând capitalizarea bursieră a companiei la 82 miliarde de dolari (5,38 miliarde de ruble), depășind astfel valoarea gigantului bancar Sberbank, deținut de guvern, care este de 79,8 miliarde de dolari, notează Moscow Times.
În cadrul campaniei generale vizând „transformarea economiei ruse în virtutea decretelor din luna mai ale lui Vladimir Putin și a 12 proiecte naționale conexe, guvernul a lansat negru pe alb o campanie vizând „ameliorarea eficienței companiilor de stat”. Numai Grazprom reprezintă aproximativ 10% din PIB al Rusiei și, împreună, companiile de stat reprezintă cea mai mare parte a investiției în active fixe în Rusia, anul trecut.
Deja șase grei și-au părăsit funcțiile
De la sfârșitul lunii februarie, trei vicepreședinți ai Consiliului Gazprom și-au părăsit funcțiile: Alexander Medvedev (exporturi), Valeri Golublev (piața internă) și Andrei Kruglov (financiar). În aprilie, Kiril Seleznev, care conducea filiala de vânzări Gazprom Mezhregiongaz, a plecat și el. Seleznev era unul din cei mai apropiați aliați ai președintelui Gazprom, Alexei Miller. Nu cu mult mai târziu, alți doi oameni importanți din Gazprom, Serghei Prozorov și Mihail Sirotkin, și-au părăsit posturile. În același timp, vicepreședintele Gazprom, Oleg Aksiutin, și-a anunțat intenția de a „reforma” departamentul de cheltuieli al companiei, care este responsabil pentru cheltuieli aferente de 1000 miliarde de ruble (15,4 miliarde dolari), licitații și achiziții publice. Aceste schimbări au făcut parte din eforturile companiei de a evita pierderea controlului asupra tuturor investițiilor sale, după ce guvernul a propus în ianuarie ca toate întreprinderile de stat să depună proiecte de investiții pentru aprobare și să preia efectiv controlul direct al programului de investiții. Acțiunile celor mai mari întreprinderi ruse sunt subevaluate din cauza reticenței conducerilor de a partaja beneficiile cu acționarii și tendinței de a folosi banii disponibili sub forma unor programe de investiții fără sfârșit.
Nimic fără Putin
Una din primele mari bătălii ale lui Putin, după venirea sa la președinție, în 2000, a fost să schimbe conducerea Gazprom, Rem Vyakhirev fiind înlocuit cu Alexei Miller, considerat unul din cei mai puternici oameni din Rusia. Dar se pare că Miller este acum în pierdere de viteză și Kremlinul cere veritabile reforme la Gazprom. Rumori privind debarcarea lui Miller circulă de ceva timp, dar au devenit din ce în ce mai puternice la mjlocul lunii mai. Sacrificarea lui Miller ar fi un gest revoluționar din partea lui Putin, ținând seama nu numai de puterea economică a Gazprom dar și de rolul gigantului gazier ca unealtă a politicii externe a Rusiei. Gazprom vinde cantități record de gaz în Europa. Tronsoane gaziere precum „Forța Siberiei”, „Turkish Stream” sau „Nord Stream 2” dovedesc din plin puterea strategică a Gazprom.
UE, dublu limbaj și dependență de gaz rusesc
Din strategia lui Putin rezultă limpede că Uniunea Europeană trebuie să fie cât mai mult dependentă de gazul rusesc, cum și este, de fapt (unele țări europene fiind 100% dependente), iar Rusia, prin construirea de noi magistrale energetice în nordul și sudul continentului european, să controleze, cu mâna la robinet, această buclă energetică. Numai exemplul Germaniei, locomotiva UE, țară deja supusă energetic Kremlinului, l-a făcut pe președintele SUA, Donald Trump, să atragă atenția asupra gravelor consecințe ale depedenței energetice a UE de marii maeștri în șah economic de la Kremlin. În timp ce liderii UE persistă în limbaj dublu, și flutură noi și reînnoite sancțiuni economice pentru Vladimir Putin, sancțiuni care îi afectează doar pe rușii de rând, nicidecum pe Gazprom și galaxia de oligarhi din jurul statului rus.