Gazprom, principalul furnizor extern de gaze al României, raportează venituri record în contextul unei crize mondiale semnificative a gazelor naturale. Vorbim despre un excedent de câteva zeci de miliarde de dolari - și anul financiar nici măcar nu s-a încheiat. Suma a atins un nivel mai mare „decât în orice an calendaristic complet din istoria companiei”. Se lansează acuzații potrivit cărora grupul rusesc profită de criza gazelor din Europa.
Nu întreaga Europă aruncă critici în contextul crizei de gaze naturale. În estul continentului, există și beneficiari ai actualei evoluții. Cel mai mare dintre aceștia este, probabil, grupul rusesc Gazprom, controlat de stat.
Compania a prezentat cifrele de afaceri pentru primele nouă luni ale anului 2021 - și sunt de-a dreptul uimitoare. Gazprom a făcut mai mulți bani ca niciodată.
Excedent de 20 de miliarde de dolari pentru Gazprom
Potrivit managerului Gazprom, Famil Sadygow, surplusul generat din luna ianuarie până în luna septembrie a fost de aproximativ 20 de miliarde de dolari. Deși anul nu s-a încheiat încă, suma este „deja mai mult decât în orice an calendaristic complet din istoria companiei”. Având în vedere situația actuală a pieței, reprezentantul Gazprom se așteaptă la „rezultate impresionante” și în ultima parte a anului.
Disputa legată de gazoductul din Marea Baltică
Evoluția afacerilor în trimestrul de toamnă a fost deosebit de impresionantă. Gazprom a obținut un profit uriaș de 7,8 miliarde de dolari din luna iulie până în luna septembrie.
Cum beneficiază grupul rusesc de schimbarea situației de pe piețele energetice este deja evident și, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, în al treilea trimestru din 2020, Gazprom a raportat o pierdere de un miliard de dolari.
Gazprom profită de criza gazelor din Europa
Gazprom profită masiv de pe urma penuriei acute de gaze de pe piața europeană, relatează ziarul nemțesc Der Spiegel. Comparativ cu anul precedent, prețurile la gaze naturale de pe piața europeană au crescut de aproximativ cinci ori.
Rusia este suspectată că a contribuit ea însăși la criza prețurilor la gaze. Din informațiile care se cunosc până în prezent, grupul rusesc și-a îndeplinit toate obligațiile contractuale de livrare, dar, dincolo de acest aspect, în ciuda prețurilor foarte profitabile, nu a furnizat aproape deloc gaz suplimentar.
La mijlocul lunii noiembrie, nivelul de umplere a unor instalații europene de stocare a gazelor a crescut ușor, însă se pare că acesta a fost doar un fenomen temporar.
De asemenea, unii analiști privesc acțiunile Rusiei drept o încercare de a convinge Germania să pună în funcțiune mai repede controversatul gazoduct Nord Stream 2.