Unii oameni au gaze după ce consumă bomboane și gumă de mestecat fără zahăr. Ce spun cercetătorii

Unii oameni au gaze după ce consumă bomboane și gumă de mestecat fără zahăr. Ce spun cercetătorii Sursa foto: Freepik

Modificările în microbiomul intestinal, identificate de cercetătorii de la UC Davis, pot duce la incapacitatea de a procesa sorbitolul, un alcool zaharat prezent în guma de mestecat, bomboanele mentolate, bomboanele și alte produse fără zahăr. În doze mari, sorbitolul poate induce crampe, diaree și balonare, ceea ce poate provoca intoleranță la sorbitol anumitor persoane.

Antibioticele și o dietă bogată în grăsimi au scăzut numărul microbilor intestinali Clostridia, care sunt responsabili de descompunerea sorbitolului, potrivit unui studiu efectuat pe șoareci.

Cu ajutorul analizei metagenomice, cercetătorii au reușit să determine ce bacterii intestinale erau abundente înainte de a primi tratamentul cu antibiotice și care nu, pe baza genelor care produc enzima care descompune sorbitolul.

sistem imunitar, sănătate

Sursa Foto: Dreamstime.com

Aceștia au descoperit că mucoasa intestinală a șoarecilor a folosit mai puțin oxigen atunci când au primit antibiotice și au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi saturate, ceea ce a crescut cantitatea de oxigen din intestin și a redus creșterea Clostridium. Insuficiența de Clostridium a împiedicat descompunerea sorbitolului în stomac.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gazele stomacale și intoleranța la sorbitol

Pentru a facilita din nou descompunerea sorbitolului de către bacteriile din intestin, cercetătorii au efectuat o serie de experimente. Într-unul dintre experimente, șoarecii au fost hrăniți cu Anaerostipes caccae, o bacterie intestinală care produce butirat, care crește utilizarea oxigenului de către celulele mucoasei intestinale, sau mucoasa epitelială, scăzând conținutul de oxigen din intestinul gros. Chiar și după ce bacteriile producătoare de butirat au fost îndepărtate din tractul digestiv al șoarecilor, aceștia au fost protejați de diareea indusă de sorbitol prin menținerea nivelurilor adecvate de Clostridium prin controlul nivelului de oxigen cu Anaerostipes caccae.

Bomboane

Sursa: Arhiva EVZ

Potrivit cercetătorilor, intoleranța la sorbitol la om poate fi tratată cu mesalazină (5-aminosalicilat), un medicament utilizat pentru tratarea colitei ulcerative, a bolii Crohn și a altor afecțiuni inflamatorii intestinale. Mesalazina restabilește nivelurile scăzute de oxigen din intestin, pe care Clostridia le preferă, într-un mod asemănător cu cel al bacteriilor producătoare de butirat. Ideea că mesalazina ar putea fi capabilă să trateze intoleranța la sorbitol la om va trebui să fie testată prin studii clinice, potrivit medicalxpress.com.