Gazele se ieftinesc în Europa. Prețurile scad pentru a doua zi consecutiv

Gazele se ieftinesc în Europa. Prețurile scad pentru a doua zi consecutiv Sursa foto: Arhiva EVZ

Gazele se ieftinesc. Preţurile de referinţă la gazele naturale în Europa au scăzut miercuri, pentru a doua zi consecutiv, în condiţiile în care luna noiembrie a început cu o vreme favorabilă la care se adaugă optimismul că războiul din Orientul Mijlociu nu va afecta livrările mondiale de energie, transmite Bloomberg.

Gazele se ieftinesc în Europa. Cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna decembrie au scăzut miercuri dimineaţă cu până la 3,9%. După ce marţi au încheiat şedinţa în scădere cu 9,5%.

Gazele se ieftinesc

Continentul se îndreaptă spre iarnă cu depozitele de gaze pline şi toamna care până acum a fost una blândă nu i-a obligat până acum pe traderi să scoată gaze din depozite.

În jurul orei 9:07 a.m., la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna decembrie erau în scădere cu 2,8%, până la 46,69 euro pentru un Megawatt-oră.

Ne puteți urmări și pe Google News
OMV Petrom, pact cu Turcia. Patru milioane de mcm gaze naturale zilnic către România

Gaze naturale. Sursa foto: Pixabay

Urmările războiului asupra livrărilor de gaze

Faptul că în prezent cererea de gaze este una slabă. Înseamnă că o cantitate mai mare de gaze va fi disponibilă în lunile mai reci. Precum şi în cazul în care vor apărea evenimente mondiale care vor duce la perturbarea aprovizionării.

Traderii urmăresc cu atenţie posibilele repercursiuni ale războiului dintre Israel şi Hamas asupra livrărilor de gaze. Iar cotaţiile futures sunt în continuare la un nivel superior celui înregistrat înainte de izbucnirea conflictului.

70% ca războiul din Orientul Mijlociu să fie limitat

În timp ce continuă eforturile diplomatice pentru a evita răspândirea conflictului în întreaga regiune a Orientului Mijlociu. Analiştii de la firma de consultanţă Eurasia Group estimează că există 70% şanse ca acest război să rămână unul limitat, potrivit AGERPRES.

Depozitele de gaze ale României sunt pline în proporție de 53%

Premierul Nicolae Ciucă dădea asigurări că depozitele de gaze ale României vor fi pregătite pentru iarnă, cu o cantitate de 80% din capacitatea de umplere. Însă acțiunile participanților la piață par să indice că 80% n-ar fi suficient, mai ales în condițiile unei pieţe bulversate de restricțiile impuse Rusiei și de incertitudinile privind alimentarea cu gaze a Europei. Ca atare, se pare că vom înmagazina mai mult. Analiștii atragă însă atenția că și în aceste condiții vom avea nevoie de import.