Gazele scumpe vor încălzi mâncarea mai scumpă

Gazele scumpe vor încălzi mâncarea mai scumpă

Majorarea tarifului la gaze cu 8,5% poate determina, susţin specialiştii, creşterea preţului la alimente cu cel puţin 20%.

Consumatorii casnici şi companiile care nu sunt consumatori eligibili (aproape jumătate dintre companii nu-şi negociază direct cu furnizorii tariful la gaze şi intră sub reglementarea ANRE - n.r.) vor suporta de la 1 februarie o majorare de 8,5% a preţului la gaze. Scumpirea poate atrage majorări de preţuri de până la 20% în cazul alimentelor, spun specialiştii. Cine câştigă când consumatorii pierd? Companiile care au câştigat din această majoare sunt furnizorii Distrigaz Sud şi E.ON Gaz (fostul Distrigaz Nord), precum şi producătorii Petrom şi Romgaz. Consumatorii Distrigaz Sud vor plăti 989,55 lei/1.000 metri cubi, iar cei ai E.ON vor plăti 983,10 lei/1.000 metri cubi. Cristian Dandu, director comercial al Distrigaz Sud, ne-a spus că tarifele mai mari sunt cauzate de faptul că „Distrigaz Sud deserveşte mai multe oraşe decât E.ON, iar noi avem mai multe conducte în mediul urban, acolo unde întreţinerea este mai scumpă deoarece trebuie spart asfaltul pentru înlocuirea ţevilor“.

Pe de altă parte, ANRE a decis ca preţul gazului din producţia internă să crească cu 5%, de la 470 lei/1.000 metri cubi la 495 de lei. „Majorarea nu a fost făcută la cererea noastră, ci pentru că aşa au cerut distribuitorii şi din cauza preţului mare la gazul importat. De aceea este ciudat ca ANRE să spună că sumele colectate de producători din această majorare merg la fondul social, de vreme ce asta se întâmpla doar dacă majorarea era determinată de alinierea preţului la gazul din import, aşa cum cere Comisia Europeană“, a spus Dan Pazara, purtătorul de cuvânt al Petrom.

Pentru a asigura suportabilitatea preţului, sumele colectate de producători vor merge către fondul social, spune ANRE, fără a include în această ecuaţie şi sumele suplimentare obţinute de furnizori. „Distrigaz Sud este pregătită să participe cu sume la fondul social“, a spus însă Dandu. Mâncare mai scumpă

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce ANRE ia în calcul o altă majorare a preţului la gaze pentru trimestrele III şi IV din 2008, consumatorii se aşteaptă deja la efecte importante ale acestei măriri. Preţurile produselor alimentare pot creşte cu până la 20% din cauza majorării la gaze, dar şi pe fondul deprecierii leului, crede Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară. Cristian Pârvan, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, spune că procentul este ireal, dar că producătorii de alimente vor profita de această majorare şi se vor grăbi să scumpească alimentele fără a se baza pe calcule reale, ci doar pe acest curent al scumpirilor.

„Va fi un cerc vicios pentru că producătorii de îngrăşăminte care folosesc mult gaze naturale vor creşte preţul acestora, ceea ce va determina o scumpire a produselor agricole şi, de aici, spirala inflaţionistă va fi încurajată de faptul că guvernul va subvenţiona populaţia pentru a suporta această majorare“, spune Pârvan. SOLIDARITATE

Compensaţii pentru familiile sărace Guvernul le va acorda ajutoare suplimentare persoanelor cu venituri reduse, pentru a acoperi costurile determinate de creşterea preţului la gazele naturale. Vor beneficia de sprijin financiar suplimentar familiile şi persoanele care obţin, pe membru de familie, venituri de până la 615 lei, astfel încât creşterea la preţul gazelor naturale să fie integral acoperită.

De sprijin suplimentar vor beneficia aproximativ 850.000 de familii şi persoane singure, cu venituri mai mici de 615 lei pe membru de familie. Furnizorii de gaze vor acorda o parte din profitul rezultat în urma comercializării gazului natural din producţia internă fondului social, din care vor fi acordate compensaţii persoanelor cu venituri modeste care utilizează gaze naturale pentru încălzirea locuinţei.